AUTOR 'GOMORRE' U PROBLEMIMA

TAKO SE TO RADI U ITALIJI Slavni pisac na meti mafije kritizirao ministra, dobio ekspresan odgovor: 'O.K., onda ti mičemo policijsku zaštitu'

 
Matteo Salvini (lijevo), Roberto Saviano (desno)
 REUTERS

Matteo Salvini, ministar unutarnjih poslova Italije, zaprijetio je kako će maknuti policijsku zaštitu Robertu Savianu, jednom od najpoznatijih talijanskih pisaca koji je svjetsku slavu stekao 2006. godine kada je izdan njegov roman o mafiji 'Gomorra', prema kojoj je kasnije snimljen film i popularna TV serija.

Nakon što je njegov roman o napuljskoj mafiji osvojio publiku, Saviano je postao poznat u cijelom svijetu, no ujedno je postao i hodajuća meta mafiji koja mu roman nije nikad oprostila.

Od tad je Saviano pod stalnom policijskom zaštitom, no čini se kako bi sada mogao ostati bez nje.

Naime, Saviano je jedan od najžešćih kritičara talijanskog ministra unutarnjih poslova i njegove antiimigracijske politike koju provodi.

Salvini je gostovao u četvrtak ujutro na trećem programu nacionalne televizije te izjavio kako je došlo vrijeme da se preispita policijska zaštita slavnom piscu.

- Roberto Saviano je zadnji na listi mojih problema. Šaljem mu pusu ako nas gleda sada. On je čovjek koji želi puno nježnosti i pažnje, ali stiglo je vrijeme da ponovno procijenimo na što Talijani troše novac, izjavio je.

Savianove pristaše i neki od vodećih političara odmah su kritizirali Salvinijev komentare, ističući kako je riječ o gruboj zloupotrebi političke moći te da ministar predstavlja prijetnju demokratskim standardima zemlje.

Sam pisac nije se oglasio oko Salvinijevih komentara, no ritvitao je sve poruke podrške.

Salvinijeve sarkastične primjedbe nisu baš najbolje sjele svim Talijanima, no ima i onih koji su jedva dočekali da se poznatom piscu malo 'pokažu zubi'.

Saviani, koji je i stalni suradnik Guardiana, prvotno je stekao naklonost Talijana svojom hrabrošću da istupi protiv zloglasne Camorre i o svemu napiše knjigu.

Svoj život pod stalnom prismotrom naoružanih policajaca opisao je kao 'sranje', čime je samo stekao dodatnu popularnost i auru tajanstvenog borca protiv organiziranog kriminala koji je spreman riskirati i vlastiti život.

No od tada je Saviani mnogima već dojadio zbog stalnih kritika talijanskog društva, i kada za to ima potrebe, ali i kada nema.

Salvini, koji je ujedno i vođa stranke Lega, kao ministar unutarnjih poslova ima uvid u potpunu sigurnosnu kontrolu zemlje, kao i u sve policijske istrage i praćenja. Upravo zbog toga mnogi ovaj njegov potez doživljavaju kao prijeteći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:43