OSRAMOĆENA FRANZISKA

Tako to rade u Njemačkoj: Donedavnoj ministrici obitelji oduzeta doktorska titula zbog plagiranja

"Greške koje su mi se pritom potkrale nisu bile namjerne ili planirane", rekla je Giffey
Fraziska Giffey
 Emmanuele Contini

Političarki Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i donedavnoj ministrici obitelji Franziski Giffey oduzet je doktorat zbog plagiranja, priopćeno je u četvrtak.

"Nakon temeljitog savjetovanja i provjere visokoškolsko predsjedništvo je donijelo odluku oduzimanja doktorske titule Franziski Giffey", priopćilo je Slobodno sveučilište u Berlinu.

Odluka o oduzimanju titule se temelji na činjenici da je ona ostvarena "lažnom tvrdnjom o vlastitom znanstvenom doprinosu".

"U doktorskoj disertaciji su svjesno preuzeti dijelovi tekstova i dokaza o literaturi drugih autorica i autora bez da je to u potrebnoj mjeri istaknuto", navodi se u obrazloženju.

Giffey je prihvatila odluku Slobodnog sveučilišta ali je još jednom istaknula kako je disertaciju 2009. napisala i predala u "najboljoj namjeri i vjeri".

"Greške koje su mi se pritom potkrale nisu bile namjerne ili planirane", rekla je Giffey.

Socijaldemokratska političarka je još 18. svibnja podnijela ostavku na položaj ministrice obitelji zbog, kako je navela, "sjene koju istraga o plagiranju baca na funkciju".

No ona je istodobno zadržala poziciju vodeće kandidatkinje na izborima za parlament grada-savezne pokrajine Berlina krajem rujna.

Predstavnici koalicijskih partnera u vladi grada Berlina, kao i oporbe, zatražili su daljnje preuzimanje odgovornosti u slučaju Giffey.

Alternativa za Njemačku je zatražila od Giffey da povuče svoju kandidaturu za premijerku savezne pokrajine Berlina.

"Tko vara i obmanjuje ne može biti na čelu Berlina", poručuje AfD.

Zbog optužbi za plagijat je prije deset godina ostavku dao i ministar obrane Karl Theodor von Guttenberg, a dvije godine kasnije i ministrica obrazovanja Anette Schavan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:38