PAD CIJENA

Tako to rade u Portugalu: ‘Kod nas niži PDV na hranu funkcionira i to baš zahvaljujući trgovcima‘

Inflacija je u Portugalu u travnju usporila na 5,7 posto, sa 7,4 posto u ožujku, uz naznake usporavanja rasta cijena hrane

(FILES) This photograph taken on December 7, 2022, shows a shopping cart in a supermarket at Balma, near Toulouse, southwestern France,. - France‘s Prime Minister Elisabeth Borne on April 27, 2023, has called on agribusinesses to make an effort in renegotiations with supermarkets in an effort to bring down prices on the shelves, in the face of ever-rising food inflation. (Photo by Lionel BONAVENTURE/AFP)

 Lionel Bonaventure/Afp

Privremena obustava naplate poreza na dodanu vrijednost na osnovne prehrambene proizvode rezultirala je nižim cijenama zahvaljujući trgovcima koji mjeru nisu iskoristiti za povećanje profitnih marži, rekao je premijer Antonio Costa.

U travnju vlada je na šest mjeseci obustavila naplatu PDV-a na 46 osnovnih prehrambenih proizvoda kako bi obiteljima ublažila teret tvrdokorno visokih cijena.

Popis obuhvaća mlijeko, kruh, rižu, rajčice i skupinu mesnih i ribljih proizvoda.

Prije vladinog poteza stopa PDV-a iznosila je šest posto.

Odvojene analize agencije za hranu i ekonomsku sigurnost ASAE i najveće portugalske udruge za zaštitu potrošača DECO PROTESTE, provedene od sredine travnja do sredine svibnja, pokazale su pad cijena košarice tih proizvoda za 7,6 odnosno 7,9 posto, rekao je premijer.

"U zemlji u kojoj su plaće i mirovine niske, visoka inflacija (...) neizbježno je teško pogodila primanja ljudi... ali mjera (spuštanja) PDV-a na nula posto rezultirala je (...) padom cijena (osnovnih proizvoda)" rekao je Costa u parlamentu.

Mjera je po njegovim riječima dogovorena s proizvođačima i trgovcima "kako bi se osiguralo da će se snižavanje PDV-a očitovati u padu cijena osnovnih proizvoda i upravo se to i događa".

Inflacija je u Portugalu u travnju usporila na 5,7 posto, sa 7,4 posto u ožujku, uz naznake usporavanja rasta cijena hrane.

Prema vladinoj prognozi, inflacija bi se ove godine trebala spustiti na 5,1 posto, sa 7,8 posto u 2022. Europska komisija prognozira da će dosegnuti 5,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 18:10