VELIKA KRIZA

Talačka kriza u La Havreu, Francuzi prijete da će potpuno uništiti britanski lanac opskrbe

Francuski ribari i vlada razmatraju blokiranje izvoza i uvoza iz Velike Britanije
Luka La Havre
 Martin Bertrand/Afp/Profimedia

U francuskoj luci Le Harve u srijedu su zaplijenjene dvije britanske koćarice uslijed spora oko prava na ribolov koji je ostao neriješen nakon Brexita, prenose britanski mediji.

Francuska je poručila da će zabraniti uvoz ribe iz Velike Britanije do idućeg tjedna u znak odmazde nakon što Westminster nije popustio francuskim zahtjevima za proširenje dozvola za ribolov u britanskim vodama, prenio je Sunday Times. Clément Beaune, francuski ministar za Europu britanskim brodovima je poručio da će im biti zabranjeno iskrcati svoju ribu i ulov u lukama, osim u nekoliko iznimaka.

Prema informacijama francuskog ministarstva mora, prva od kažnjenih ribarica odbila je spustiti ljestve kako bi se izvršile provjere dok drugi nije imao dozvolu za ribolov u francuskim vodama. Spor oko ribolova vuče svoje korijene u pregovorima o Brexitu, no situacija se zakomplicirala od siječnja 2021. nakon što Britanija nije isporučila obećane dozvole za francuska plovila za ribolov u britanskim vodama. Ministrica mora Annick Girardin rekla je da su francuskoj dozvole obećane dva tjedna nakon izlaska Britanije iz Europske unije. Od tog obećanja prošlo je devet mjeseci.

Pariz tvrdi da prema sporazumu o Brexitu 175 francuskih ribarskih brodova ima pravo na ribolov između šest i 12 nautičkih milja od britanske obale, ali da je Velika Britanija isporučila samo 100 dozvola. Također, kanalski otok Jersey pod britanskim teritorijem, nedavno je odbio 75 zahtjeva francuskih ribara za ribolov u njegovim teritorijalnim vodama. Pariz je nakon toga zaprijetio da će prekinuti dovod struje do otoka.

image
Sameer Al-doumy

Gabriel Attal, glasnogovornik francuske vlade rekao je da Britanci imaju sve podatke i informacije o licencama koje moraju dodijeliti. ''Sada nedostaje 50 posto licenci na koje imamo pravo. Ovo je situacija koja nije prihvatljiva i ja kažem da nam je strpljenje ponestalo.''

Sa suprotne strane britanska vlada osporava francuske tvrdnje tvrdeći da je odobrila 98 posto zahtjeva EU za ribolovne dozvole. Lord Frost, ministar za Brexit rekao je da nisu dobili službenu komunikaciju o prijetnjama izrečenim u srijedu. Prijedlog sankcija opisao je kao ''vrlo razočaravajući''.

Problem između Francuske i Velike Britanije nakon Brexita dublji je i bazira se na gubljenju povjerenja između najbližih susjeda i trgovinskih partnera.

Prema izvješću na web stranici britanskog Donjeg doma, Francuska je bila najveće britansko izvozno tržište ribe u 2019. godini s 561,1 milijun funti, ili 27,7 posto ukupnog izvoza.

Macron se nadao da će dobiti podršku EU za njegovu borbu kako bi dobio više dozvola za francuske kočarice. Međutim, Bruxelles do sada nije pokazao želju da to riješi unutar EU već ostavlja Francusku da poduzme nacionalne mjere kako bi podržala svoje ribare. Ministrica mora Annick Girardin izjavila je:

''To nije rat. To je borba. Imamo pravo na ribolov. Uvijek smo govorili da će lice Brexita biti ribari. Uvijek smo znali da će dva neugodna pitanja biti ribolov i Irska, a danas su ta dva pitanja najiritantnija između Ujedinjenog Kraljevstva i EU.''.

U međuvremenu francuska vlada sprema dodatni popis represija koji će biti objavljene do kraja tjedna. Vlada predsjednika Emmanuela Macrona planira povećati carine na ulaz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva. ''Cilj nije prekinuti kontakt, već unijeti stroge provjere. Ne možemo biti u ozračju povjerenja sa susjednim partnerom, koji ne poštuje pravila”, rekao je Beaune. Francuske vlasti nadaju se da će britanska strana popustiti. Sukob bi mogao dodatno eskalirati ako francuski ribari preuzmu stvar u svoje ruke.

Olivier Leprêtre, predsjednik regionalnog odbora za ribarstvo u sjevernoj Francuskoj, kaže da njegovi članovi razmatraju blokiranje izvoza proizvoda u Veliku Britaniju iz trajektne luke Calais i kroz tunel pod La Manche. Taj bi potez utjecao na već narušen britanski lanac opskrbe.

Iz Downing Street su poručio da premijer Boris Johnson prati situaciju te je osudio francuske prijetnje.

- Prenijeli smo našu zabrinutost Europskoj komisiji i francuskoj vladi - rekao je premijerov glasnogovornik.

- Mislimo da su iznesene prijetnje bile razočaravajuće, bile su nerazmjerne i jednostavno nisu bile ono što očekujemo od bliskog saveznika i partnera. U ovom trenutku ne mogu točno iznijeti kakav bi mogao biti naš odgovor. Bit će prikladno, bit će kalibrirano. Želimo imati daljnje razgovore s francuskom vladom i EU. Spremni smo odgovoriti na odgovarajući način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:53