‘TERORIZIRALI SU AFGANISTAN‘

Taliban optužen za ubojstvo trojice američkih vojnika: ‘Vodio je opaku skupinu pobunjenika...‘

Po deset od trinaest točaka optužnice Hadži Nadžibulah može dobiti doživotni zatvor
Američki vojnici u Afganistanu/Ilustracija
 Alexander Nemenov/AFP

Newyorški glavni tužitelji priopćili su u četvrtak da su podigli optužnicu protiv afganistanskog talibana, koji je od prošle godine u pritvoru u Sjedinjenim Državama, za ubojstvo trojice američkih vojnika i njihova prevoditelja 2008. u Afganistanu, zemlji iz koje je Washington otišao nakon dvadeset godina rata.

Hadži Nadžibulah (45), uhićen i izručen SAD-u iz Ukrajine u listopadu 2020., već je optužen za otmicu američkog novinara i dvoje afganistanskih civila 2008.

Tužitelji saveznog suda na Manhattanu u četvrtak su tome dodali optužnicu za "terorizam" zbog "napada na američke postrojbe koje je vodio Nadžibulah i talibanski borci pod njegovim zapovijedanjem", navodi se u priopćenju ministarstva pravosuđa.

Pravosuđe izdvaja "napad 26. lipnja 2008. na američki vojni konvoj u kojemu su ubijena trojica američkih vojnika i njihov prevoditelj Afganistanac".

"U jednoj od najopasnijih faza afganistanskog sukoba Hadži Nadžibulah je vodio opaku skupinu talibanski pobunjenika koji su terorizirali dio Afganistana i napadali američke vojnike", rekla je glavna tužiteljica New Yorka Audrey Strauss, navodi se u priopćenju.

U vezi s otmicom novinara i dvojice Afganistanaca koji su sedam mjeseci bili u rukama otmičara, ministarstvo pravosuđa još ne želi objaviti njihova imena. No tada, u studenom 2008., novinar New York Timesa, David Rohde bio je otet u Afganistanu zajedno s prevoditeljem i s vozačem.

Po pisanju lista, koji je informaciju u njegovoj otmici držao u tajnosti kako mu ne bi ugrozio život, uspio je pobjeći otmičarima u lipnju 2009.

Po deset od trinaest točaka optužnice Hadži Nadžibulah može dobiti doživotni zatvor.

Nakon dvadeset godina vojne prisutnosti SAD se krajem kolovoza bučno povukao iz Afganistana gdje su talibani ponovo preuzeli vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 12:44