BLITZKRIEG

Talibani došli na 50 km od Kabula, zapadne vlade panično evakuiraju svoje građane

Pobunjenici su u petak zauzeli i grad Pul-e-Alam, središte pokrajine Logara, tek pedesetak kilometara južno od Kabula
Talibanski borac
 -AFP

Talibani su u petak bili nadomak Kabulu, i dalje nezaustavljivo napredujući u Afganistanu, gdje mnoge zemlje, među kojima Sjedinjene Države, evakuiraju svoje državljane i diplomate.

Prva sastavnica američkih marinaca koja treba osiguravati evakuaciju stigla je u zračnu luku u Kabulu, jednom od rijetkih gradova koji su još u rukama vladinih snaga pošto su talibani zauzeli Kandahar, drugi po veličini grad u zemlji.

Pobunjenici su u petak zauzeli i grad Pul-e-Alam, središte pokrajine Logara, tek pedesetak kilometara južno od Kabula i sada kontroliraju gotovo polovinu pokrajinskih upravnih središta u zemlji koja su sva odreda pala u samo osam dana.

Prije toga su osvojili Lashkar Gah, upravno središte pokrajine Helmanda, na jugu zemlje.

"Lashkar Gah je evakuiran. Donijeli su odluku o prekidu vatre na 48 sati radi evakuacije" vojske i civilnih čelnika, rekao je za France Presse visoki sigurnosni dužnosnik.

Talibani su u petak bez većeg otpora zauzeli i Chaghcharan, u središtu, upravno središte pokrajine Ghora.

Glavnina sjevera, zapada i juga Afganistana sada je pod njihovim nadzorom. Kabul, glavni grad, Mazar-i-Sharif, veliki grad na sjeveru i Jalalabad, na istoku, jedina su tri velika grada u vladinim rukama.

U Lashkar Gahu, pokrajini gdje talibani tradicionalno uživaju potporu, mir se brzo vratio nakon nekoliko dana silovitih sukoba, rekao je stanovnik Abdul Halim.

Talibani su počeli svoju ofenzivu u svibnju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, dvadeset godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog njezina odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu Al Qaide.

Povlačenje se treba dovršiti do 31. kolovoza. Joe Biden je u jednoj prigodi rekao da ne žali zbog svoje odluke, premda je brzina kojom se afganistanska vojska raspala iznenadila i razočarala Amerikance koji su za njezinu obuku i opremanje potrošili više od 1000 milijarda dolara.

Zbog brzog razvoja situacije Washington je tijekom noći priopćio da će "dodatno smanjiti svoju diplomatsku prisutnost" u Kabulu.

Kako bi uspješno završio evakuaciju američkih diplomata, Pentagon će do kraja vikenda poslati 3000 vojnika u kabulsku zračnu luku, rekao je u petak njegov glasnogovornik John Kirby.

SAD je dodao da je spreman zračnim putem evakuirati "tisuće ljudi na dan", ocijenivši ipak da Kabul nije u "neposrednoj opasnosti".

London je istodobno najavio da će poslati 600 vojnika koji će britanskim državljanima pomoći u evakuaciji.

Premijer Boris Johnson je nakon sastanka kriznog stožera rekao da će njegova zemlja "činiti pritisak" diplomatskim i političkim putem, ali je, kako sada stvari stoje, odbio mogućnost "vojnog rješenja".

Trodnevna međunarodna konferencija održana u Dohi, u Kataru, završila se u četvrtak bez većeg pomaka. U zajedničkoj izjavi, SAD, Pakistan, Europska unija i Kina ističu da neće priznati nijednu vladu u Afganistanu koja bi bila "silom nametnuta".

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani dosad je odbijao pozive na formiranje privremene, neizabrane vlade u kojoj bi sudjelovali talibani.

Talibansko napredovanje ima visoku ljudsku cijenu. Najmanje su 183 civila poginula a 1181 je ranjen, među kojima djeca, u mjesec dana u Lashkar Gahu, Kandaharu, Heratu i Kunduzu, navodi UN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:02