ŽILAVA OPORBA

Talibani još uvijek nisu osvojili cijeli Afganistan: Jedino im ova provincija i dalje pruža otpor

Stručnjak za sigurnosna pitanja Robert Mikac komentira situaciju u Afganistanu za Jutarnji
Talibani još nisu osvojili Panjširsku dolinu
 Ahmad Sahel Arman/AFP

Talibanski sustav 2.0 bit će vrlo rigidan. Talibani su najavili da će ga nazvati Islamski Emirat Afganistan gdje će biti vrlo oštri gledano s pozicije koncepta ljudskih prava kakav poznajemo na Zapadu.

Takav sustav će zabraniti sve moguće vrste zabave, slušanje muzike i slično. No, to nije ništa naspram teških kršenja ljudskih prava i načina kažnjavanja neistomišljenika koji je poprilično strog - za krađu odsijecaju ruke i noge, za preljub bičuju preljubnike, kamenuju ih i slično.

Istina je da su se talibani od 1996. godine promijenili, no je li to bilo samo zbog prilagođavanja trenutku? U područjima vlasti dopustili su djevojčicama pohađanje škole. No, samo na temelju talibanskog programa. Zato i sada možemo očekivati da će njihov način vladanja biti oštar i suprotan liberalnoj demokraciji kakvu želimo i živimo na Zapadu. Gdje će biti njihov prag netolerancije, ubrzo ćemo doznati.

Sve će biti uređeno sukladno šerijatskom zakonu i njihovu shvaćanju tog zakona u kojem ženski spol ima puno manja prava nego bilo gdje u svijetu. Iako sada obećavaju veća ženska prava, ona će i dalje biti izrazito loša i niska. Ono što će zasigurno ovoga puta biti drugačije su ustroj i organizacije.

image
Talibani zauzeli Afganistan
AFP

Ranije, talibani nisu vodili brigu o državnosti i institucijama. Nakon što su zemlju osvojili na prepad, bilo je puno teže njome upravljati. Prema njihovim izjavama očekuje se da će ovaj put biti bolje organizirani te će bolje upravljati nego što su to činili za vrijeme prve vladavine.

Trenutno ne nude tranzicijsku vladu jer bi to bio korak unatrag, ali možda će biti pragmatični da ostave neka ministarstva iz prijašnje vlade. Po pitanju međunarodnih odnosa, talibani će primiti razne militante na svoje područje, ali ovoga puta bi ih mogli bolje kontrolirati. Prvi put kada su vladali nisu marili za militante na svojem teritoriju, a s nekima su i surađivali. Po pitanju regionalnih odnosa, bit će zanimljivo pratiti kakav će biti njihov odnos s vanjskim sponzorima i koliko će terorizirati druge manjine poput Hazara, koji su šijiti.

image
Patrola u Kabulu
Wakil Kohsar/AFP

Trenutno imaju dogovor s Kinom oko ruda i s Pakistanom oko transportnih putova. Prvi put bili su priznati od nekolicine država poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Pakistana i Saudijske Arabije. Tada su izgradili samodostatan, izolirani sustav, no sada su svjesni da ih većina zemalja neće priznati. Zato žele biti otvoreni, žele surađivati te sklopiti nove veze sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ako budu izolirani, teško će razvijati gospodarstvo.

Također, bitno je naglasiti da nije cijeli Afganistan pao. Mnogi zaboravljaju na dolinu Panjšira, sjeveroistočno od Kabula, koja je glavno uporište oporbe talibana. Talibani ni tijekom prve vladavine nisu mogli poraziti tih pet posto teritorija. Sjeverni Savez formirali su Tadžici, Hazari i Uzbeci.

image
Panjširska dolina
Ahmad Sahel Arman/AFP
image
Panjširska dolina
Ahmad Sahel Arman/AFP

- Oni se ni sada neće predati i bit će glavni pokret otpora unutar Afganistana. No otvoreno pitanje ostaje koliko će imati snage i koliko će biti potpomognuti da se bore od strane međunarodne zajednice, ispričao je Robert Mikac, bivši zapobjednik u Afganistanu, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, stručnjak za sigurnosna pitanja.

image
Panjširska dolina
Ahmad Sahel Arman/AFP
image
Panjširska dolina
Ahmad Sahel Arman/AFP
image
Panjširska dolina
Ahmad Sahel Arman/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 00:51