EKONOMSKI PONOR

Talibani mole tri države za pomoć, situacija je neizdrživa: ‘Očekujte humanitarnu katastrofu‘

Konzultant David Mansfield rekao je za NYT da je već počela trgovina s Iranom, postoje satelitske snimke cisterni s gorivom
Prizor iz Kabula
 Wakil Kohsar/AFP

Talibani su zapanjujuće lako osvojili vlast, ali kako će vladati zemljom, nije jasno. Borbu su financirali trgovinom opijumom, ali s tim ne mogu upravljati državom. Afganistan je ionako bio u teškoj gospodarskoj krizi, a sada je ostao bez polovice svojih prihoda, koji su dolazili od MMF-a, Svjetske banke i SAD-a, piše New York Times. Zamrznute su im devizne rezerve od 9,4 milijarde dolara, nemaju pristupa financijskim tržištima.

Novi guverner centralne banke dao je nalog za 12 državnih i komercijalnih banaka u zemlji da u nedjelju otvore poslovnice. Ograničen je iznos koji se može podignuti s računa, redovi pred bankama su ogromni. Ahmad Javed Wafa, izvršni direktor Pashtany banke, kaže da će isplaćivati novac sve dok im središnja banka šalje gotovinu. No, u jednom će trenutku ostati bez novca.

Pakistan, Kina, Rusija

Talibani se nadaju podršci Pakistana, Irana i Kine. Svaka od tih zemalja mogla bi pronaći svoj interes u tome. Konzultant David Mansfield rekao je za NYT da je već počela trgovina s Iranom, postoje satelitske snimke cisterni s gorivom u prometu preko granice.

Cijene hrane rastu. Cijena brašna skočila je više od 10 posto u posljednjih tjedan dana, šećer i jaja za oko 20 posto. Afganistan se još više nego prije oslanja na neformalni sustav financiranja, hawalu, koji su talibani i prije koristili. Bez gotovine iz hawale, ekonomski život na čitavom području Afganistana potpuno bi se zaustavio, piše NYT. Milijuni Afganistanaca, isključenih iz formalnog bankarstva, koristili su taj sustav za slanje i primanje novca. Preko hawale bi brže dobili doznake od rodbine iz inozemstva nego regularnim putem. A sada ni taj izvor neće biti dovoljan.

Konzultant David Mansfielfd procjenjuje da su tijekom pobune talibani uspjevali prikupiti više od 100 milijuna dolara godišnje od neformalnog oporezivanja robe iz Irana i južnog Afganistana. Za vrijeme prve talibanske vlasti oslanjali su se na hawalu, ali u međuvremenu se Afganistan ipak modernizirao, električna energija sada je široko dostupna, kao i internet i pametni telefoni.

Afganistan je ostao bez milijardi koje su upumpavali Amerikanci. Tijekom dva desetljeća SAD je uložio više od 145 milijardi dolara u obnovu zemlje, piše NYT. Veći dio je iskorišten za izgradnju afganistanske vojske, ali i uložen u velike infrastrukturne projekte i fond za ekonomsku pomoć.

Nestašica gotovine

Nova pravila ne dopuštaju tvrtkama da podižu gotovinu, pa se plaće i računi podmiruju transferima između računa. Mnogi državni službenici ostali su bez posla, kao i mnogi koji su bili zaposleni u američkoj vojsci i drugim stranim organizacijama.

Talibani su nakon osvajanja vlasti obećali da će prekinuti proizvodnju opijuma. No, kako će nabaviti novac? U 2019. Afganistan je imao izvoz od oko 870 milijuna dolara, uglavnom tepiha, smokava i drugih poljoprivrednih proizvoda, zemlja ima malo toga što može ponuditi u zamjenu za devize. Mansfield Afganistanu predviđa crne dane: ekonomsku krizu, humanitarnu katastrofu, više izbjeglica.

Velike borbe u jednoj pokrajini, talibani su u problemima

Nakon što je od talibana postavljeni guverner Amir Khan Muttaqi u pokrajini Pandžšir prekjučer izjavio kako su mirovni pregovori između talibanske vlasti i pobunjenika propali, sukobi koji su započeli u utorak navečer nastavili su se i danas, piše CNN.

Fahim Dashti, glasnogovornik afganistanskog pobunjeničkog pokreta iz pokrajine Pandžšir, rekao je kako su talibanskim snagama u posljednjih 60 sati nanijeli nekoliko uzastopnih poraza.

Talibani su objavili kako su zauzeli šest utvrda u regiji, ali je pobunjenički pokret to demantirao.

- Talibani su napali prekjučer navečer, ali nisu bili uspješni. Nisu zauzeli niti jedno uporište nego su pretrpjeli teške gubitke te su se morali predati. 40 talibanskih militanata je ubijeno, 35 je ozlijeđeno - rekao je Dashti te dodao kako talibani napadaju iz provincije Baglan.

Muttaqi je rekao da su talibani poduzeli puno napora da bi pregovarali s vođama oporbenih snaga u Pandžširu, "ali nažalost, bez rezultata".

- Islamski Emirat Afganistan dom je za sve Afganistance, prethodno je poručivao.

Od pada Kabula 15. kolovoza, planinski Pandžšir jedina je pokrajina koja pruža otpor talibanima, premda se borbe vode i u susjednoj pokrajini Baghlan.

Predvodnik pobunjenika, kojima se nakon pada vlade pridružio donedavni potpredsjednik prozapadnog Afganistana, Amrullah Saleh, je Ahmad Massoud, sin proslavljenog vođe Ahmada Shaha Massouda, a njegovom pokretu - nakon pada vlade - pridružili su se i pojedinci koji su bili dio afganistanske vojske i specijalnih postrojbi.

Naime, dolina Pandžšir izrazito je nepristupačan teren odakle su mudžahedini i razne plemenske frakcije napadali Sovjete u ratu 80-ih, a sada se tamošnji stanovnici, koji tvore pokret otpora zajedno s nekim vojnicima bivše afganistanske vlasti, bore i protiv talibana.

Kako stvari stoje u priči koju donosi CNN, talibani imaju problema s neugodnim protivnikom na 'njegovom terenu' - naime, glasnogovornik Nacionalne fronte otpora (NRF), kako se nazivaju pobunjenici, Fahim Dashti, rekao je kako su pobunjenici u borbama ubili oko 40 talibana, a oko 30 su zarobili. Drugi glasnogovornik pokreta, Ali Nazary, dodao je kako su talibani izgubili nekoliko komada vojne opreme i oružja koje je u borbama uništeno.

CNN je istaknuo kako priče glasnogovornika potvrda nisu potvrđene, kao što se ispostavilo da ni navodi talibana, koji su u ponedjeljak tvrdili da su zauzeli tri okruga u dolini, nisu potpuno točni. Talibani trenutno u dolini skupljaju veće snage te se pripremaju za koordiniraniji napad, premda im nepoznat i nepristupačan teren ne idu u prilog. Talibani su medijima dostavili videozapise raznih borbi, no CNN je dodao kako ni za njihove videe ne može sa sigurnošću potvrditi vrijeme i lokaciju gdje su nastali. (piše: Marko Kaselj)

Doha očekuje uspostavu "humanitarnih koridora"

Katar, na prvoj crti u međunarodnim pregovorima s talibanima na vlasti u Afganistanu, očekuje uspostavu "humanitarnih koridora" u zračnim lukama u toj zemlji u roku 48 sati, rekao je u petak visoki katarski dužnosnik za televiziju Al Jazeeru.

"Nadamo se da će se u roku 24 do 48 sati uspostaviti humanitarni koridori kako bi se humanitarna pomoć mogla dopremiti preko kabulske i drugih zračnih luka koje rade", rekao je iz Afganistana Mutlaq al-Qahtani, posebni izaslanik ministra vanjskih poslova.

Pošto je u srijedu bio prva strana zemlja čiji je zrakoplov sletio u kabulsku zračnu luku nakon odlaska posljednjih američkih dužnosnika, ovaj emirat u Perzijskom zaljevu potvrdio je u četvrtak da ulaže svekolike napore kako bi se zračne luke osposobile za rad.

Katar je trenutačno u središtu pozornosti međunarodne zajednice zbog svoje sposobnosti da komunicira s novim vlastima u Kabulu. Ova bogata zemlja Perzijskog zaljeva imala je usto ulogu posrednika u mirovnom procesu u kojemu su afganistanska vlada i talibani sudjelovali prije nego su islamisti preuzeli vlast.

Talibani su u utorak proslavili pobjedu u Afganistanu, dan nakon odlaska posljednjih američkih vojnika. Tim je povlačenjem završen 20-godišnji rat koji je počeo nakon intervencije međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama radi rušenja talibanske vlasti, nakon napada 11. rujna 2001. na američkom tlu.

Zapad je zbog povratka islamista na vlast morao iz zračne luke u Kabulu žurno evakuirati svoje državljane i Afganistance kojima prijeti talibanska odmazda zbog suradnje sa stranim snagama. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:22