NEZGODNO

Talibani ne mogu do skoro 10 milijardi dolara: ‘Afganistanska banka većinu čuva vani, izvan njihovog dosega‘

‘Talibanima je dostupno možda 0,1 do 0,2 posto ukupnih međunarodnih rezervi‘, tvrdi guverner Afganistanske središnje banke
Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid 
 Hoshang Hashimi/AFP

Talibani su zauzeli Afganistan iznenađujućom brzinom, ali vjerojatno neće tako brzo dobiti pristup glavnini imovine Afganistanske središnje banke u vrijednosti od 10 milijardi američkih dolara.

Afganistanska središnja banka u svojim trezorima čuva devize, zlato i drugu imovinu, ali većinu imovine čuva izvan zemlje, pa je ona vjerojatno većinom izvan dosega pobunjenika, kazali su afganistanski dužnosnici, uključujući obnašatelja dužnosti guvernera banke Ažmala Ahmadija, koji je pobjegao iz Kabula.

S obzirom na to da su talibani i dalje na međunarodnim popisima sankcioniranih, on očekuje da će ta imovina biti zamrznuta i izvan njihova dosega.

"Možemo reći da je talibanima dostupno možda 0,1 do 0,2 posto ukupnih međunarodnih rezervi Afganistana. Ne puno", objavio je na Twitteru.

Po zadnjem financijskom izvješću Afganistanske središnje banke, banka ima ukupnu imovinu od oko 10 milijardi američkih dolara, uključujući 1,3 milijardi dolara u zlatnim rezervama i 362 milijuna dolara deviznih rezervi, na osnovi tečaja od 21. lipnja.

Ahmadij je prošli tjedan procijenio da banka posjeduje 9 milijardi dolara.

Banka ima i investicije u vrijednosti od 6,1 milijardi dolara, većinom u američkim trezorskim zapisima i obveznicama.

Dužnosnik američke administracije rekao je da imovina Afganistanske središnje banke koja se nalazi u SAD-u neće biti dostupna talibanima.

U trezorima Afganistanske središnje banke nalazi se i Baktrijsko blago, zlatni nakit, kovanice i ukrasi stari 2000 godina, po UNESCO-u.

MMF je u lipnju procijenio da Afganistanska središnja banka ima međunarodne rezerve u vrijednosti od 9,5 milijardi američkih dolara, što je dovoljno da bi zemlja mogla uvoziti više od 15 mjeseci, dok se tri mjeseca smatra minimumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 12:25