BEZ OTPORA

Talibani nezaustavljivo nadiru: zauzeli ključni granični prijelaz između Afganistana i Pakistana

Videosnimke na društvenim mrežama prikazuju bijelu zastavu koja se vijori iznad prijelaza Spin Boldak u blizini Kandahara
Talibanska zastava na graničnom prijelazu Spin Boldak 
 Asghar Achakzai/AFP

Talibani su podigli svoju zastavu na glavnom graničnom prijelazu između Afganistana i Pakistana za koji tvrde da je sada pod njihovom kontrolom, piše BBC.

Videosnimke koje se dijele na društvenim mrežama prikazuju bijelu zastavu koja se vijori iznad prijelaza Spin Boldak u blizini Kandahara.

Afganistanski dužnosnici negiraju da je granički prijelaz pao, iako se na slikama objavljenim na društvenim mrežama vidi kako militanti razgovaraju s pakistanskim graničnim policajcima.

Novinari BBC-ja doznali su da su talibani granični prijelaz zauzeli bez otpora.

Odlazak Amerikanaca

Posljednjih nekoliko tjedana militanti su brzo napredovali te od afganistanskih snaga zauzeli nekoliko graničnih prijelaza, uključujući prijelaze s Iranom, Tadžikistanom i Turkmenistanom. Ovo se događa nakon povlačenja američkih snaga iz Afganistana i prije roka od 11. rujna koji je odredio predsjednik Joe Biden.

Talibani - fundamentalistička islamistička milicija koju je američka invazija prije 20 godina izgurala s vlasti - također su preuzeli i kontrolu nad nizom ključnih cesta te nastoje prekinuti opskrbne puteve do većih gradova.

Granična postaja koja dijeli afganistanski grad Spin Boldak u provinciji Kandahar s jedne i pakistanski grad Chaman s druge strane, drugi je najprometniji prijelaz između dviju zemalja. Povezuje grad Kandahar s pakistanskim lukama i kroz njega svakodnevno prođe oko 900 kamiona.

Ako ostane u talibanskim rukama, prijelaz bi im bio glavna nagrada - simbolično i strateški - kaže dopisnica BBC-a Lyse Doucet.

To bi im donijelo značajan prihod od carina i pružilo izravan pristup područjima u Pakistanu, gdje se već dugi niz godina nalaze mnogi borci Talibana.

Da su Talibani zauzeli prijelaz, potvrdili su i pakistanski dužnosnici. Novinarima i javnosti rečeno je da se ne smiju približavati granici s pakistanske strane gdje je u tijeku hitan sastanak služba sigurnosti.

Afganistanska vojska: 'Odbili smo napad'

No, glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Tareq Arian rekao je agenciji AFP da su, iako su se 'dogodili određeni pomaci Talibana u blizini granice, sigurnosne snage odbile napad'.

Afganistanske snage trude se zaustaviti napredovanje talibana kroz zemlju, koje je se radikalno ubrzalo od dogovora postignutog 2020. godine s administracijom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Prema tom sporazumu, SAD i njihovi saveznici iz NATO-a dogovorili su se da će povući sve trupe ako zauzvrat talibani ne dopuste nijednoj ekstremističkoj skupini da djeluje na područjima pod njihovom kontrolom.

image
Talibanska zastava na graničnom prijelazu Spin Boldak
Asghar Achakzai/AFP

No, talibani se nisu složili da obustave borbe protiv afganistanskih snaga. Oni sada pregovaraju s afganistanskom vladom - nešto što su prethodno to odbijali učiniti - ali ne pokazuju znakove zaustavljanja svojih napada.

Mnogi strahuju da će se afganistanske sigurnosne snage potpuno urušiti pod naletom talibana, a bivši američki predsjednik George W. Bush - koji je odobrio slanje američkih trupa 2001. - upozorio je da će posljedice američkog povlačenja vjerojatno biti 'vrlo loše'.

U intervjuu za njemačku radioteleviziju Deutsche Welle ranije ovog tjedna, Bush je rekao kako vjeruje da su ljudi u Afganistanu 'ostavljeni da ih se pokolje'.

Talibani, koji su kontrolirali Afganistan od sredine 90-ih do američke invazije, optuženi su za razna kršenja ljudskih prava i kulture.

Podržavaju islamske kazne - poput javnih pogubljenja osuđenih ubojica - kao i zabranu televizije, glazbe i kina te ne odobravaju da djevojčice starije od 10 godina idu u školu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:17