NOVA PRESICA MILITANATA

Talibani objavili: ‘Afganistanskim državljanima više ne dopuštamo odlazak na aerodrom u Kabulu‘

Njihov glasnogovornik rekao je kako s SAD-om nije dogovoreno produljenje roka do kojeg će smjeti evakuirati ljude
Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid 
 Hoshang Hashimi/AFP

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid održao je novu konferenciju za medije na kojoj je rekao kako im "gužve ispred zračne luke u Kabulu predstavljaju problem". Rekao je kako "zbog kaotične situacije" talibani više ne dopuštaju afganistanskim državljanima odlazak na aerodrom u Kabulu.

- Mi se jako trudimo pomoći, ali Amerikanci, nažalost, i dalje nastavljaju svoju politiku i Afganistance pokušavaju izvući iz zemlje i odvesti ih u neizvjesnu budućnost, rekao je Mujahid.

Pozvao je Sjedinjene Američke Države da "ne potiču" afganistanski narod, a pogotovo ljude s vještinama i "obrazovanu elitu", da napuste državu.

Rekao je da Afganistanci više ne bi trebali dolaziti na aerodrom, a one koji se tamo nalaze pozvao je da se vrate kući. Tvrdi da će im sigurnost biti zajamčena.

Rekao je i kako s SAD-om nije dogovoreno produljenje roka do kojeg će smjeti evakuirati ljude iz Afganistana. Taj rok ističe 31. kolovoza, a sve više svjetskih šefova izlazi s istupima kako taj rok neće biti produžen.

Mujahid tvrdi kako kako militantni "nemaju popis ljudi" za koje planiraju osvetu.

- Zaboravili smo sve u prošlosti. Želimo mir i stabilnost u Afganistanu i da naša zemlja napreduje, rekao je glasnogovornik talibana.

Mujahid tvrdi i da ženama neće trajno zabraniti odlazak na posao.

- Trenutno je to zbog njihove sigurnosti, kako bi se spriječilo zlostavljanje, rekao je i dodao kako bi žene za sada "trebale ustati kod kuće". Tvrdi i da žene nisu uklonjene sa svojih radnih mjesta te da će dobiti svoje plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:30