STROGA PRAVILA

Talibani objavili nova pravila za odijevanje afganistanskih studentica, evo što se sve mijenja

Abaja, koju će morati nositi studentice privatnih sveučilišta široka je i dugačka haljina koja prekriva tijelo
 Eliano Imperato/Controluce via AFP

Afganistanske studentice morat će biti odjevene u crne abaje (haljine) s nikabom koji im prekriva lice, a nastavu će pohađati u učionicama namijenjenim samo djevojkama u skladu s odredbom koju je izdao novi talibanski režim uoči ponovnog otvaranja privatnih sveučilišta u zemlji.

Studentice koje pohađaju privatna sveučilišta morat će napustiti predavaonice pet minuta prije svojih muških kolega te pričekati u čekaonicama dok oni ne napuste svoje predavaonice, precizira se u uredbi koju je u subotu objavilo ministarstvo visokog obrazovanja.

Sveučilišta će morati "pronaći profesorice koje će podučavati studentice" ili će smjeti zaposliti "starije muške profesore" čija su moralna načela provjerena, stoji u uredbi.

Kada su talibani na vlast došli prvi put, između 1996. i 2001. godine, studiranje je bilo zabranjeno gotovo svim djevojkama. Bilo je obvezno nošenje burke, koja je u potpunosti prekrivala glavu, lice i tijelo, a mrežicom su bile prekrivene ženine oči.

Abaja, koju će morati nositi studentice privatnih sveučilišta široka je i dugačka haljina koja prekriva tijelo. Nikab prekriva lice, a oči ostavlja otkrivenima.

Međunarodna zajednica najnestrpljivije je iščekivala reakciju talibana kada su posrijedi prava žena. Stanovnicima Afganistana je, kao i međunarodnoj zajednici još uvijek u živom sjećanju brutalnost islamističkog pokreta koji od svog povratka na vlast nastoji pokazati umjerenije lice.

Kada su posrijedi odvojena predavanja za djevojke i za mladiće, "bit će to komplicirano organizirati s praktičnog stajališta.

"Naime, mi nemamo ni dovoljno profesorica niti dovoljno predavaonica da bismo razdvojili djevojke" od mladića, kaže AFP-u jedan sveučilišni profesor koji je želio ostati anoniman. Ipak dodaje da je "činjenica da djevojkama dopuštaju pohađanje nastave i odlazak na predavanja na fakultet sama po sebi prilično značajna i pozitivna".

Prije povratka talibana na vlast afganistanske su studentice mogle pohađati nastavu u mješovitim razredima i prisustvovati predavanjima koja su vodili profesori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 01:33