NOVA ZABRANA

Talibani opet oduzimaju prava ženama u Afganistanu: Bez muške pratnje ne smiju putovati zrakoplovima

Odluka je donesena na sastanku zapovjedništva granične policije talibana u međunarodnoj zračnoj luci Kabul

Žene iz Afganistana pred zrakoplovom

 Mariscal/AFP

Talibani su svim zračnim prijevoznicima koji posluju u Afganistanu naložili da ženama koje putuju bez muškog pratitelja ili skrbnika zabrane korištenje njihovih usluga.

Prema dokumentu u čiji je posjed došla agencija dpa, odluka je donesena u četvrtak na sastanku zapovjedništva granične policije talibana u međunarodnoj zračnoj luci Kabul.

Dvoje zaposlenika Ariana Afghan Airlinesa, afganistanskoga nacionalnog prijevoznika, potvrdilo je autentičnost pisma.

"Odlučeno je da nijedna žena ne može putovati nijednim letom bez muškog pratitelja ili skrbnika", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Nakon spomenute odluke brojnim je ženama u petak onemogućen ukrcaj na željeni let, potvrdila su za dpa još dvojica dužnosnika zrakoplovne kompanije.

No talibanski glasnogovornik ministarstva prometa i civilnog zrakoplovstva, Imamudin Ahmad je za dpa rekao da će preispitati ​novi sustav.

Prije mjesec dana glavni glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid na konferenciji za novinare je objavio kako ženama više nisu dopuštena putovanja bez muškog pratitelja ili skrbnika.

Otkako su se u kolovozu talibani vratili na vlast u Afganistanu, islamistički tvrdolinijaši ograničili su ljudska prava u toj državi. Djevojkama i ženama oduzeta su mnoga prava, a prosvjedi protiv bilo kakvih promjena vrlo su brzo ugušeni.

U početku su i taksisti imali naputak da ne voze žene koje ne nose odgovarajući hidžab ili one koje na dulje udaljenosti putuju bez muške pratnje.

Uz to, talibanski režim afganistanskim tinejdžericama zabranjuje pohađanje škole, a ženama rad u većini javnih ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:19