NAPETA SITUACIJA

Talibani opkolili i zadnju pokrajinu koja im pruža otpor: ‘Položite oružje, emirat je dom za sve nas‘

Od pada Kabula 15. kolovoza, planinski Panjšir jedina je pokrajina koja pruža otpor talibanima
Prizor iz Panjšira
 Ahmad Sahel Arman/AFP

Talibani su okružili jedinu preostalu pokrajinu koja se opire njihovoj vladavini, rekao je u srijedu visoki talibanski čelnik, pozivajući pobunjenike na pregovore.

Od pada Kabula 15. kolovoza, planinski Panjšir jedina je pokrajina koja pruža otpor talibanima, premda se borbe između talibana i lokalnih milicija vode i u susjednoj pokrajini Baghlan.

Pod vodstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg zapovjednika mudžahedina, otpor talibanima pruža nekoliko tisuća pripadnika lokalnih milicija i ostaci vojske i specijalnih snaga.

U snimljenom govoru upućenom Afganistancima u Pandžširu, visoki talibanski vođa Amir Khan Motaki pozvao je pobunjenike da polože oružje.

"Islamski Emirat Afganistan dom je za sve Afganistance", poručio je.

Talibani su proglasili amnestiju za sve Afganistance koji su radili za strane snage u zadnja dva desetljeća, ali mnogi koji se boje odmazde pokušavaju pobjeći iz zemlje.

Motaki je rekao da su talibani poduzeli puno napora da bi pregovarali s vođama oporbenih snaga u Panjširu, "ali nažalost, nažalost, bez rezultata".

Glasnogovornik Nacionalne fronte otpora Afganistana, koja okuplja snage u dolini Pandžšir, rekao je u srijedu da su talibanske snage pokrenule ofenzivu prije dva dana i da napadaju na tri ili četiri mjesta, ali ih za sada uspijevaju odbiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 23:16