NEZAUSTAVLJIVI NALET

Talibani osvojili strateški grad na putu do Kabula, SAD svojim državljanima: ‘Napuštajte zemlju!‘

Amerikanci tvrde da će Kabul pasti u roku 90 dana, a kako stvari stoje, mogao bi i ranije
Rat u Afganistanu, Ilustracija
 Hoshang Hashimi/AFP

Talibani su zauzeli strateški grad Ghazni u četvrtak, deveto pokrajinsko središte koje su osvojili u tjedan dana, nakon što su američke obavještajne službe objavile da bi talibani mogli zauzeti prijestolnicu Kabul u roku od 90 dana.

Ghazni je smješten 150 kilometara jugozapadno od Kabula na antičkoj cesti koja povezuje prijestolnicu s drugim najvećim gradom Kandaharom.

Talibani su zauzeli vladine urede u Ghazniju nakon teških borbi, kazao je sigurnosni dužnosnik.

"Svi lokalni dužnosnici, uključujući guvernera pokrajine, evakuirani su prema Kabulu", kazao je anonimni dužnosnik za Reuters.

Intenzivne borbe vode se i u Kandaharu.

Uslijed povlačena međunarodnih snaga pod vodstvom SAD-a, čiji će posljednji vojnici napustiti zemlju do kraja mjeseca, talibani su preuzeli dvije trećine zemlje.

Zauzimanje sjevera

Čak i kada je islamistička skupina vladala zemljom, od 1996. do 2001., nije kontrolirala cijeli sjever. Čini se da talibani sada žele osigurati kontrolu nad cijelim sjeverom zemlje prije ofenzive na Kabul.

Budući da im je ruralne četvrti preteško braniti, vladine snage povukle su se kako bi zaštitile Kabul i druge gradove, zbog čega su tisuće obitelji napustile ruralna područja u nadi da će u gradovima biti sigurniji.

Talibani kažu da su zauzeli pokrajinski zatvor Kandahara.

""Borbe su prestale tek u 4 sata ujutro, a zatim su nakon prve molitve ponovno počele", rekao je jedan humanitarni radnik u Kandaharu.

Talibani su rekli da su zauzeli zračne luke izvan gradova Kunduza i Sheberghana na sjeveru i Faraha na zapadu, što dodatno otežava opskrbu opkoljenih vladinih snaga.

Militanti navode da su zauzeli i Lashkar Gah, središte južne pokrajine Helmand.

Kandahar te druge južne i istočne pokrajine uz granicu s Pakistanom dugo su glavno uporište talibana, ali u posljednje su vrijeme talibani najviše napredovali na sjeveru.

Ghani očajan

Predsjednik Ashraf Ghani odletio je na sjever u Mazar-i-Sharif kako bi utjecao na vođe lokalnih milicija, čiji je utjecaj prethodno pokušavao umanjiti, da mu pomognu u borbi protiv talibana.

Prema sporazumu postignutom prošle godine između Sjedinjenih Država i talibana, pobunjenici su pristali, u zamjenu za američko povlačenje, da neće napadati snage američke koalicije te da se teritorij pod njihovom kontrolom neće koristiti za međunarodni terorizam.

Dužnosnik američkog ministarstva obrane u srijedu se pozvao na američke obavještajne službe po kojima bi talibani mogli izolirati Kabul u roku od 30 dana i zauzeti ga u roku od 90.

Biden je u utorak poručio kako ne žali zbog odluke o povlačenju američkih postrojbi te je apelirao na afganistanske vođe da se bore za svoju domovinu.

SAD žurno povlači svoje državljane

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su pozvale američke građane da komercijalnim letovima što prije napuste Afganistan, objavljeno je na internetskoj stranici američkog veleposlanstva u Kabulu.

Talibanski borci u četvrtak su zauzeli strateški važan afganistanski grad Ghazni te su sada od Kabula udaljeni samo oko 150 km.

"Veleposlanstvo SAD-a poziva svoje građane koji se nalaze u Afganistanu da odmah napuste tu zemlju koristeći dostupne komercijalne letove", stoji u obavijesti veleposlanstva.

"S obzirom na sigurnosne uvjete i smanjen broj osoblja, mogućnost američkog veleposlanstva u Afganistanu da pomogne svojim državljanima vrlo je ograničena čak i unutar Kabula", stoji u obavijesti.

Sjedinjene Države su 27. travnja naredile vladinim zaposlenicima da napuste veleposlanstvo u Kabulu ako svoj posao mogu obavljati drugdje, kao razlog navodeći sve veće nasilje u gradu.

Odgovarajući na pitanja o tomu je li vjerojatna evakuacija veleposlanstva, glasnogovornik State Departmenta Ned Price je ranije ovaj tjedan kazao da se službeni stav veleposlanstva nije izmijenio, dodavši kako Washington svakodnevno procjenjuje u kolikoj je mjeri situacija blizu veleposlanstva u Kabulu opasna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:52