PREDSTAVILI VELIKI PLAN

Talibani otkrili kako će izgledati njihova vlada: ‘Ma, kakva demokracija, samo šerijat i to je to!‘

Vijeće bi moglo vladati Afganistanom, a talibani će pokušati pridobiti vojnike i pilote
Talibani patroliraju ulicama Afganistana
 Mir Ahmad Firooz Mashoof

Afganistanom bi moglo vladati vijeće, nakon što su talibani preuzeli vlast, dok će čelnik islamističkog pokreta Haibatulah Ahundžada vjerojatno ostati vrhovni vođa, rekao je za Reuters visoko pozicionirani član talibana.

Talibani će također pokušati pridobiti na svoju stranu bivše pilote i pripadnike afganistanske vojske, kazao je u intervjuu Vahidula Hašimi.

Ostaje za vidjeti koliko će uspješno to provesti talibani koji su ubili tisuće vojnika tijekom posljednjih 20 godina.

Prethodno su posebno ciljali afganistanske pilote koje je obučio SAD.

Struktura koju je Hašimi predstavio Reutersu ima sličnosti s državnim sustavom Afganistana kada su posljedni put njime vladali talibani.

Od 1996. do 2001. vrhovni vođa je bio Mula Omar, ali je ostao u pozadini, dok je tekuće probleme rješavalo talibansko vijeće.

Ahundžada će imati vjerojatno veći značaj od čelnika vijeća koji će biti ekvivalent predsjedniku zemlje, dodaje Hašimi.

"Možda će njegov (Ahundžadin) zamjenik imati ulogu 'predsjednika'", kazao je Hašimi na engleskom.

Vrhovni vođa talibana ima tri zamjenika - Mavlavija Jaguba, sina Mule Omara, Siradžudina Hakanija koji je vođa moćne vojne mreže Hakani, i Abdula Ganija Baradara, čelnika političkog ureda talibana u Dohi.

Baradari je i jedan od osnivača talibana.

Hašimi objašnjava da mnoga pitanja u vezi s političkim sustavom zemlje još nisu razriješena, ali zna se da Afganistan pod talibanima neće biti demokracija.

"Neće uopće biti demokratskog sustava jer on nema nikakvu bazu u našoj zemlji", kazao je.

"Nećemo raspravljati o tome kakav tip političkog sustava trebamo uvesti u Afganistanu zato što je to očigledno. To je šerijatsko pravo i to je to", dodao je.

Hašimi kaže da će sudjelovati kasnije ovoga tjedna na sastanku vodstva talibana na kojemu će se razgovarati o pitanjima političkog sustava.

O regrutiranju vojnika i pilota koji su se borili za svrgnutu afganistansku vladu, Hašimi je rekao da talibani planiraju uspostaviti novu vojsku u kojoj će biti talibanski borci, ali i vojnici bivše vlade koji se žele pridružiti.

"Većina njih prošla je obuku u Turskoj, Njemačkoj i Engleskoj. Zato ćemo razgovarati s njima da se vrate na svoja mjesta", rekao je.

"Naravno da će biti nekih promjena, reformi u vojsci, ali svejedno ih trebamo i pozvat ćemo ih da nam se pridruže", dodaje.

Hašimi ističe da talibani posebno trebaju pilote jer nemaju vlastite, dok su tijekom munjevitog osvajanja zemlje nakon povlačenja stranih trupa zaplijenili helikoptere i druge zrakoplove na raznim afganistanskim aerodromima.

"U kontaktu smo s mnogim pilotima", kazao je.

"Pozvali smo ih da dođu i pridruže nam se, svojoj braći, svojoj vladi. Nazvali smo mnoge od njih i u potrazi smo za brojevima (drugih pilota) kako bi ih pozvali na njihove poslove", dodaje.

Rekao je i da talibani od susjednih zemalja očekuju da vrate afganistanske zrakoplove koji su sletjeli na njihov teritorij. Naime, 22 vojna zrakoplova, 24 helikoptera i stotine afganistanskih vojnika pobjegli su u Uzbekistan tijekom vikenda.

Glavni tajnik NATO-a sazvao izvanredni sastanak

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je za petak izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova dok su zapadne sile i dalje u šoku zbog brzine kojom su talibani preuzeli vlast u Afganistanu.

Online razgovori bit će prilika "da nastavimo našu tijesnu koordinaciju i razmotrimo naš zajednički pristup glede Afganistana", objavio je Stoltenberg na Twitteru u srijedu.

Savez je suočen s teškim pitanjima nakon što je radikalna islamistička skupina preuzela kontrolu nad Afganistanom poslije povlačenja snaga NATO-a iz te zemlje. Sjedinjene Države bile su svrgnule talibane s vlasti 2001. na početku misije koju su podržale članice NATO-a.

Ministri vanjski poslova moraju raspraviti niz pitanja, uključujući evakuacije koje su u tijeku, ali također i kako se postaviti prema talibanima. NATO je obeećao nastavak potpore afganistanskom narodu unatoč vojnom povlačenju.

NATO zadržava civilnu nazočnost u toj zemlji, ali više na terenu neće imati nijednog vojnika, rekao je Stoltenberg u utorak.

Zemlje članice Saveza, uključujući SAD i Britaniju, još uvijek imaju vojnike na terenu, uglavnom kako bi osiguravali zračnu luku u Kabulu i koordinirali evakuacijske letove. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:27