PROGLASILI POBJEDU

Talibani podigli zastavu u zadnjoj pokrajini koja je pružala otpor, ali još im prijeti opasni protivnik

Pripadnici Nacionalne fronte otpora tvrde da su još uvijek prisutni i to na svim strateškim pozicijama i da će se nastaviti boriti
 Twitter

Talibani u Afganistanu proglasili su pobjedu u Panjširu, provinciji koja im je jedina ostala pružati otpor nakon što su prije tri tjedna zauzeli glavni grad, Kabul.

Na društvenim mrežama proširila se snimka talibanskih boraca kako tamo u ponedjeljak dižu svoju zastavu.

'S ovom pobjedom naša je zemlja potpuno izvučena iz ratne kaljuže', kazao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

No pripadnici Nacionalne fronte otpora Afganistana tvrde da su tamo još uvijek prisutni i to na svim strateškim pozicijama i da će se nastaviti boriti. Njihov vođa pozvao je na nacionalni ustanak protiv talibana.

U audiosnimci objavljenoj također na društvenim mrežama, Ahmad Massoud, okrivio je međunarodnu zajednicu jer je talibanima dala legitimitet te vojno i političko povjerenje.

'Gdje god da jeste, vani ili unutra, pozivam vas da počnete s nacionalnim ustankom u borbi za dignitet, slobodu i prosperitet naše zemlje', kazao je.

U krševitoj planinskoj dolini Panjšira živi između 150.000 i 200.000 ljudi, a ta je provincija bila i centar otpora kada je Afganistan bio pod sovjetskom okupacijom 80-ih, kao i tijekom prethodne vladavine talibana, između 1996. i 2001. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:04