MEGAPROJEKT

Talibani potvrdili svoj prvi međunarodni ugovor: ‘Bit ćemo spona između Srednje i Južne Azije!‘

Talibani bi čak trebali biti posrednici u razgovorima s Pakistanom oko gradnje plinovoda, osobito njegova kraka prema Indiji

Panorama Kabula

 Hector Retamal

Nova afganistanska talibanska vlada potvrdila je svoj prvi međunarodni ugovor. Naime, kako je objavljeno u Ašgabatu, glavnom gradu Turkmenistana, nakon povrataka njihove vladine delegacije iz Kabula, talibani su dali svoju podršku gradnji najvećeg turkmenistanskog strateškog megaprojekta - plinovoda TAPI (Turkmenistan - Afganistan - Pakistan - Indija).

Abdul Slam Hanfi, zamjenik šefa talibanske privremene vlade, kazao je da talibani podržavaju gradnju plinovoda kroz Afganistan te da će dati sigurnosne garancije za njegovu gradnju u nestabilnim dijelovima države.

- Afganistan će postati spona između Srednje i Južne Azije, kazali su talibanski predstavnici u Kabulu.

image
Hector Retamal

TAPI je najveći projekt turkmenistanske vlade koja bi se gradnjom tog plinovoda pozicionirala na karti svijeta kao jedna od najvažnijih i najvećih energetskih dobavljača jer bi povezala velike azijske potrošače, a pogotovo Pakistan i Indiju. Trenutno su te zemlje plinovodima povezane s Iranom, a ta tržišta su i davni san Rusije.

Gradnja plinovoda

Talibani bi čak trebali biti posrednici u razgovorima s Pakistanom oko gradnje plinovoda, osobito njegova kraka prema Indiji. TAPI je plinovod vrijedan oko 11 milijardi dolara (Turkmenistanci su ga osmislili još 2015. i sagradili svoj dio do afganistanske granice), njegova dužina do indijske granice je 1735 km (735 km prolazio bi kroz Afganistan trasom kroz Herat i Kandahar), a propusnost bi bila 33 milijarde kubnih metara plina godišnje (usporedbe radi Sjeverni tok 2 ima propusnu moć 55 milijardi kulometara plina godišnje).

Turkmenistanu je TAPI važan i zato da bude manje ovisan o Kini, u koju trenutno ide više od 70 posto cjelokupne plinske proizvodnje te pustinjske srednjoazijske despocije koju vodi autoritarni predsjednik Gurbangulii Berdimuhamedov.

- Dat ćemo sve od sebe da osiguramo sigurnost infrastrukture i ekonomskih projekata između dviju država - kazao je predstavnik talibanske vlade Muhammad Jakub. Afganistan je u vrlo lošoj ekonomskoj situaciji, prema nekim informacijama zemlji prijeti nestašica hrane, a državna blagajna je praktički prazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 06:51