POTPUNO UNIŠTENJE

Talibani pozvali novinare u tajnu bazu CIA-e kraj Kabula: ‘Sve su raznijeli i spalili do temelja‘

Baza je proteklih 20 godina bila držana u tajnosti, vidljiva samo na satelitskim slikama i spominjana samo u svjedočenjima zatvorenika
Oštećena i odbačena vozila parkirana u blizini uništene baze CIA-e
 Aamir Qureshi/AFP

Automobili, autobusi i oklopna vozila koje je CIA koristila za rat u Afganistanu poredani su i spaljeni do neprepoznatljivosti prije nego što su Amerikanci napustili zemlju, piše Guardian.

image
Pripadnici vojne jedinice Taliban Badri 313 šeću usred ruševina uništene Središnje obavještajne agencije
Aamir Qureshi/AFP

Selo koje su američki obavještajci koristili za obuku afganistanskih postrojbi potpuno je uništeno. Ostao je samo visoki betonski zid koji još uvijek stoji iznad nekadašnjeg prostora za obuku, koji s koristio kako bi se uvježbale noćne racije na domove civilnog stanovništva.

image
Aamir Qureshi/AFP

Veliko spremište streljiva je razneseno. Razno oružje poput granati, minobacača i teške artiljerije posloženo je u metalne kontejnere i pretvoreno u metal za reciklažu. Izvori navode da je eksplozija, koja je odjeknula nakon krvavog napada na zračnu luku u Kabulu, ozbiljno uznemirila i prestrašila lokalno stanovništvo.

image
Aamir Qureshi/AFP

Kako piše Guardian, ova baza je korištena kao središte operacija CIA-e i te je 20 godina skrivana kao mračna tajna američkog "rata s terorom".

image
Aamir Qureshi/AFP

Baza je proteklih 20 godina bila obavijena velom tajne, vidljiva samo na satelitskim slikama i spominjana jedino u svjedočenjima preživjelih zatvorenika. Sada su ju preuzele talibanske specijalne postrojbe i po prvi put pokazali novinarima.

"Želimo pokazati kako su potrošili sve ove stvari koje su mogle biti iskorištene za izgradnju naše države", rekao je Mullah Hassanain, zapovjednik specijalne talibanske postrojbe "Badri 313", koji je novinarima pokazao "jame za spaljivanje", spaljene automobile, autobuse i vojna vozila.

image
Aamir Qureshi/AFP

Hassanain je rekao da su talibani planirali koristiti bazu za vlastitu vojnu obuku, pa je ovaj kratki "izlet" vjerojatno jedina prilika koju će novinari dobiti da vide bazu.

image
Aamir Qureshi/AFP

Baza smještena na brdu i udaljena nekoliko kilometara od aerodroma u Kabulu prvi je put spominjana u ranim danima intervencije NATO-a u Afganistanu. Tajno ime za bazu bilo je "Cobalt", a zatvorenici su ju zvali "mračni zatvor", jer im u ćelije nije dopirao niti tračak svjetla.

Na tom je mjestu 2002. godine od hipotermije preminuo Gul Rahman, nakon što je bio vezan i ostavljen polugol na ledenim temperaturama preko noći. Njegova smrt potaknula je stvaranje prvih formalnih pravila CIA-e za ispitivanja (dio kojih je i dalje bilo mučenje).

image
Aamir Qureshi/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:57