PAO I JALALABAD

Talibani pred velikim trijumfom: Kontroliraju gotovo cijeli Afganistan, vlada drži još samo Kabul

Nakon pada Jalalabada, teritorij kojim kontrolira afganistanska vlada smanjio se na područje Kabula, glavnog grada države
Talibanski borci
 AFP

Talibani su u nedjelju ujutro bez borbe preuzeli kontrolu ključnog grada na istoku Afganistana, Jalalabada, potvrdile su vlasti dodavši da talibanske snage osiguravaju ceste prema Pakistanu.

“Trenutno se u Jalalabadu ne vode borbe jer su se vlasti predale talibanima”, potvrdio je afganistanski službenik za agenciju Reuters.

“Dozvola prolaska talibanima bio je jedini način da spasimo živote civila”, dodao je.

Nakon pada Jalalabada, teritorij kojim kontrolira afganistanska vlada smanjio se na područje Kabula, glavnog grada države, i nešto šire. Osvajanje Jalalabada pobunjenicima je osiguralo kontrolu nad cestama koje povezuju Afganistan i Pakistan, a dogodilo se nakon što su talibani u subotu osvojili sjeverni grad Mazar-i-Sharif i tako nastavili stezati obruč oko glavnog grada države.

Uslijed povlačenja snaga SAD-a i saveznika talibani već nekoliko tjedana strelovito napreduju.

Ta je radikalno islamistička skupina zauzela većinu Afganistana i približava se prijestolnici Kabulu gdje su utočište našle deseci tisuća ljudi iz drugih dijelova zemlje.

U međuvremenu američke snage pristižu u Kabul kako bi pomogle evakuaciju osoblja veleposlanstva, a preko vikenda stižu i britanske. Uz svoje građane oni bi trebali evakuirati civile koji su pomagali zapadnim saveznicima i sada se boje odmazde talibana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 12:06