RELIKT PROŠLOSTI

Talibani pronašli automobil kojim je 2001. mula Omar, njihov osnivač, pobjegao Amerikancima

Mula Omar osnovao je u gradu Kandaharu talibane i taj radikalni islamistički pokret doveo je na vlast 1996. nakon krvavog građanskog rata

Ilustracija, talibanski ratnik

 Sahel Arman/Afp/Profimedia/Sahel Arman/Afp/Profimedia

Automobil kojim je mula Omar, povijesni vođa talibana, pobjegao pred zračnim udarima američkih snaga nakon terorističkih napada 11. rujna, pronađen je na istoku Afganistana gdje je prije 21 godinu bio zakopan da se očuva, objavili su dužnosnici.

Bijela Toyota Corolla bila je zakopana u vrtu jednog sela u pokrajini Zabul na jugoistoku Afganistana, a naredbu da se iskopa dao je ovaj tjedan talibanski dužnosnik Abudl Džabar Omar.

Vozilo je "još u dobrom stanju, samo je prednji dio malo oštećen", rekao je Rahmatulah Hamad, direktor za informiranje i kulturu u pokrajini Zabul.

"Ovo su vozilo zakopali mudžahedini u sjećanje na Omara 2001. kao bi ga očuvali od uništenja", objasnio je.

Talibanski dužnosnici objavili su fotografije vozila smještenog u velikoj jami djelomice prekrivenog zemljom.

Rahmatulah Hamad je rekao da ga talibani kane izložiti u nacionalnom muzeju u glavnome gradu Kabulu kao "povijesni spomenik".

Mula Omar osnovao je u gradu Kandaharu talibane i taj radikalni islamistički pokret doveo je na vlast 1996. nakon krvavog građanskog rata i tada je nametnuo radikalnu inačicu islamskog zakona (šerijat).

Afganistan je tada postao utočište za različite džihadističke skupine, među njima za Al Kaidu koju je osnovao Osama bin Laden, arhitekt terorističkih napada 11. rujna uperenih protiv Sjedinjenih Država.

Pošto su talibani odbili izručiti bin Ladena, Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokrenuli su veliku vojnu operaciju u Afganistanu i potjerali talibane s vlasti.

Talibanski čelnici izjavili su ovaj tjedan da je mula Omar pobjegao iz Kandahara Toyotom Corollom.

Mula Omar je umro skriven 2013., a vijest o njegovoj smrti vlasti su godinama držale u tajnosti.

Nakon 20 godina tijekom kojih je zemlja bila izložena sektaškom nasilju i pobuni, Washington i njegovi saveznici iz NATO-a povukli su se u kolovozu 2021. iz Afganistana pošto su talibani gotovo bez otpora munjevitom ofenzivom opet osvojili Kabul i ostatak zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 10:25