KAOS NA AERODROMU

Talibani prozvali Amerikance: ‘Uz svu tu moć ne možete uspostaviti red u zračnoj luci. To mora prestati!‘

SAD koji je rasporedio tisuće vojnika kako bi osigurao zračnu luku, postavio je 31. kolovoza za krajnji rok za završetak evakuacije
 EyePress News/EyePress via AFP

Tjedan dana otkako je svijet potresla vijest o dolasku talibana na vlast u Afganistanu, potonji su u nedjelju optužili Sjedinjene Države za kaos u kabulskoj zračnoj luci, gdje deseci tisuća Afganistanaca još pokušavaju pošto-poto otići iz zemlje.

"Amerika, sa svom svojom moći i tehnikom (...) nije uspjela uvesti reda u zračnoj luci. Mirno je u čitavoj zemlji, a u kabulskoj zračnoj luci je kaos (...) To mora prestati čim prije", rekao je u nedjelju visoki talibanski dužnosnik Amir Khan Mutaqi.

Novinar, član skupine medijskih i sveučilišnih radnika koji je u nedjelju imao sreću da uđe u zračnu luku, opisao je prizore u kojima se očajni Afganistanci vješaju o njihov autobus dok ulazi onamo.

"Pokazivali su nam svoje putovnice i vikali: 'Povedite nas sa sobom, molimo vas, povedite nas", rekao je novinar za agenciju France Presse.

SAD koji je rasporedio tisuće vojnika kako bi osigurao zračnu luku, postavio je 31. kolovoza za krajnji rok za završetak evakuacije. Taj dan je ujedno rok za konačno povlačenje američke vojske iz Afganistana.

Washington planira izvući od 10.000 do 15.000 svojih državljana i 50.000 do 60.000 Afganistanaca i njihovih obitelji, izvijestila je Bidenova administracija. No i velik broj drugih pokušava pobjeći.

"Istodobno se borimo s vremenom i s prostorom", priznao je u subotu glasnogovornik Pentagona John Kirby. Drugi strani visoki dužnosnici upotrijebili su i teže riječi.

"Žele do kraja mjeseca evakuirati 60.000 ljudi. To je matematički nemoguće", rekao je za AFP visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Potonji je rekao da je obavijestio Amerikance o tome da su sigurnosne mjere u zračnoj luci prestroge i da Afganistanci koji su radili za Europljane ne mogu ući.

Talibani su pristali da američka vojska nadzire evakuaciju, što im omogućuje da se usredotoče na upravljanje zemljom nakon odlaska stranih snaga.

Masud poručuje da svoja područja neće predati talibanima

Sin Ahmada Šaha Masuda, koji je bio jedan od glavnih vođa otpora Sovjetima u Afganistanu 1980-ih, poručio je da neće talibanima predati područja koja su pod njegovim nadzorom, prenijela je u nedjelju televizijska postaja Al Arabija.

Ahmad Masud pozvao je da se uspostavi vlada nacionalnog jedinstva koja bi vladala zemljom uz sudjelovanje talibana, upozorivši da će rat biti "neizbježan" ako talibani odbiju dijalog, prenijela je Al Arabija.

Masud je rekao da su se vladine snage koje se protive talibanima okupile u njegovu uporištu, dolini Pandžšir.

U članku objavljenom u Washington Postu u četvrtak, Masud je zatražio potporu od Zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 14:22