ROK JE 1. SVIBNJA

Talibani SAD-u zaprijetili ratom: ‘Ako se ne povučete iz Afganistana, nema drugog načina...‘

Zauzvrat, militantni islamisti obvezali su se na mirovne pregovore s afganistanskom vladom
 Wakil Kohsar/AFP

Talibani snažno odbacuju moguće odgađanje povlačenja američkih vojnika iz Afganistana, rekao je njihov glasnogovornik u intervjuu za njemačku novinsku agenciju dpa.

"Naši borci nikada neće pristati na produljenje", izjavio je glasnogovornik talibana Zabihula Mudžahid.

"NATO, Amerika i sve strane došli su do zaključka da ako žele prevladati trenutačnu krizu jedino dobro rješenje je provedba potpisanog sporazuma", dodao je.

Početkom 2020. SAD je obećao da će povući svoje vojnike do 1. svibnja 2021. Zauzvrat, militantni islamisti obvezali su se na mirovne pregovore s afganistanskom vladom.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da će članice Saveza nastaviti svoju misiju u Afganistanu do daljnjega.

"S približavanjem roka 1. svibnja saveznici će nastaviti konzultacije u sljedećih nekoliko tjedana" o budućoj nazočnosti u Afganistanu, rekao je Stoltenberg.

Glavni tajnik je dodao da NATO-ov cilj ostaje da se nikad više ne dopusti da Afganistan postane sigurno utočište za teroriste.

"Mirovni proces je najbolja prilika za okončanje godina patnje i nasilja te za osiguranje trajnog mira", rekao je Stoltenberg.

Talibani traže diplomatsko rješenje, ali upozoravaju na posljedice u slučaju kršenja sporazuma.

"Ako, ne daj Bože, sporazum bude prekršen, tada će se, naravno, narod Afganistana braniti... kao što je i činio posljednjih 20 godina", rekao je Mudžahid.

Međutim, odluka će biti donesena u svibnju, ako tada strani vojnici još budu u zemlji, kazao je.

"Ako je diplomatski put zatvoren, onda nema drugog načina osim rata", ustvrdio je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:26