TEŠKI SU TO OSJEĆAJI

Talibani sasvim ozbiljno sipaju gorčinu na CIA-u: ‘Pokazali su svoje pravo lice, nisu nam ostavili ništa, ni pištolj!‘

Jedno od najčuvanijih lokacija u Afganistanu bilo je središte CIA-e u okolici Kabula
Talibani su ljuti što im Amerikanci nisu ostavili ”oružje za sigurnost zemlje”
 Aamir Qureshi/Afp/Profimedia

Poučeni prethodnim iskustvima, agenti i drugi zaposlenici američke obavještajne agencije CIA uništili su prije povlačenja iz Afganistana sve što je moglo biti od koristi neprijatelju. Njihova je baza bila u blizini zračne luke u Kabulu, a imala je sve od obrambenog voznog parka, preko projektila, nekolicinu objekata različite namjene i bogat arsenal.

No kad su talibani napokon ušli na područje baze, ostali su razočarani i razljućeni viđenim. "Amerikanci su došli u Afganistan rekavši da će ponovno izgraditi zemlju. Pokazali su svoje pravo lice, nisu nam ostavili ništa", kazao je talibanski zapovjednik Mullah Hasnain novinarima koje je pozvao da posvjedoče stanju napuštene baze.

Požalio se Hasnain da "je zemlji potrebno sve, uključujući i oružje", te dodao da "ga nemamo dovoljno da osiguramo sigurnost Afganistana." Kazao je i kako je rješenje u "kupovini oružja od drugih zemalja", iako nije bio voljan precizirati od kojih.

Talibani su kazali i kako zbog naredbi zapovjednog vrha nisu naštetili niti jednom vozilu u konvoju koji je napuštao Afganistan, "iako su tjednima trpjeli eksplozije koje su dolazile iz baze."

Prilikom ekspresnog osvajanja Afganistana, talibani su se svejedno domogli velike zalihe oružja koje su Amerikanci ostavili za vrijeme povlačenja prema Kabulu. Talibani su na društvenim mrežama dijelili snimke svega što su prisvojili, na sramotu oružanih snaga SAD-a.

Naravno, bili su svjesni kako Amerikanci "čiste bazu", znajući pokazati u kojem se objektu što nalazilo.

Talibani su sastavili svoju novu vladu, koja nema međunarodno priznanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 18:40