ZAOKRET

Talibani su naredili da srednje škole za djevojčice i dalje ostanu zatvorene

Ovaj zaokret mnoge je iznenadio, učenice rasplakao te izazvao osudu humanitarnih agencija
 Ahmad Sahel Arman/AFP

Talibani su u srijedu povukli svoju najavu da će se srednje škole otvoriti i za djevojčice, rekavši da će škole ostati zatvorene dok se ne osmisli plan koji će biti u skladu s islamskim zakonom.

Ovaj zaokret mnoge je iznenadio, učenice rasplakao te izazvao osudu humanitarnih agencija, skupina za zaštitu ljudskih prava i diplomata u vrijeme kad talibanska administracija traži međunarodno priznanje.

Učitelji i učenici iz tri srednje škole oko Kabula rekli su da su se učenice uzbuđeno vratile u škole u srijedu ujutro, no da im je naređeno da se vrate kući. Rekli su da su mnoge otišle kući u suzama.

"Svi smo postali potpuno nemoćni kad nam je ravnateljica to priopćila, i ona je također plakala", rekao je jedan učenik.

Posljednji put kad su talibani vladali Afganistanom, od 1996. do 2001. godine, zabranili su ženama obrazovanje, ali i većinu zaposlenja.

Međunarodna zajednica rekla je da je obrazovanje djevojčica ključan zahtjev za bilo kakvo buduće priznanje talibanske administracije, koja je preuzela zemlju u kolovozu kad su se strane snage povukle.

Ministarstvo obrazovanja prošli tjedan je najavilo da će se škole za sve učenike, uključujući i djevojčice, otvoriti diljem zemlje u srijedu nakon mjeseci zabrana obrazovanja za djevojčice srednjoškolskog uzrasta.

U utorak navečer glasnogovornik ministarstva obrazovanja objavio je video u kojem čestita svim učenicima na povratku u školske klupe.

Međutim, u srijedu, ministarstvo obrazovanja reklo je da će škole za djevojčice biti zatvorene dok se ne osmisli plan u skladu s islamskim zakonom i afganistanskom kulturom, prema vladinoj novinskoj agenciji Bakhtar News. Suhail Shaheen, viši član iz redova talibana smješten u Dohi, rekao je da je do odgađanja otvaranja škole za djevojčice došlo zbog tehničkih poteškoća i da ministarstvo obrazovanja radi na standardiziranim uniformama za učenice diljem zemlje.

"Nadamo se da će se problem uniformi razriješiti i finalizirati što je prije moguće", rekao je.

Šesnaestogodišnja Khadija krenula je u srijedu u školu, nakon što je cijelu noć probdjela u uzbuđenju nakon sedam mjeseci kod kuće. No samo nekoliko minuta nakon što je sa svojim školskim kolegicama odslušala govor dobrodošlice, pomoćnica ravnateljice prišla je učenicama, uplakana, i prenijela djevojčicama vijest da se moraju vratiti kući.

"Nismo mogle vjerovati da se suočavamo s takvim uvjetima... Bilo je to kao dan žalovanja. Plakale smo i grlile jedna drugu", rekla je.

Nakon što se vratila kući, raspakirala je knjige iz školske torbe i pokušala zamisliti da bi mogla ostati motivirana podučavanjem mlađe djece iz susjedstva, što bi joj pomoglo zapamtiti lekcije. Međutim, i dalje joj je bilo teško prevladati razočarenje.

"U budućnosti bih željela biti liječnica, no zasad nemam nade, osjećam se kao mrtvo tijelo", rekla je.

Lokalna televizija pokazala je snimke djevojčica kako protestiraju u Kabulu.

Mnogi u međunarodnoj zajednici osudili su odluku posebnog UN-ovog izaslanika u Afganistanu koji je talibanima formalno prenio "veliku zabrinutost i razočaranje" organizacije, prema UN-ovu priopćenju.

Talibani žele upravljati zemljom prema interpretaciji islamskog zakona, dok u isto vrijeme žele imati pristup milijardama dolara pomoći koja im je očajnički potrebna kako bi spriječili rašireno siromaštvo.

"Uime budućnosti zemlje i odnosa s međunarodnom zajednicom, pozivam talibane da ispoštuju obveze svojim ljudima", tvitao je posebni američki izaslanik za Afganistan, Tom West.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 15:18