RASPODJELA MOĆI

Talibani su se dokopali vlasti, ali sad je tek nastao pravi kaos: Sukob eskalirao u tučnjavu!

Povod za konflikt bilo je pitanje tko je zaslužniji za odlazak SAD-a: borci s terena ili pregovarači u Dohi
Dolazak Abdula Ghani Baradara u Afganistan
 Afp/Afp/Profimedia

Tako to biva s militantnim pokretima koji dođu na vlast. Do tog su trenutka monolitni jer neprijatelj djeluje homogenizacijski, zanemaruju se unutarnje razmirice. A onda nastupi trenutak kad treba preuzeti vlast, kohezijski je faktor nestao i počnu djelovati centrifugalne sile.

Ni talibani nisu pošteđeni ove zakonitosti. U utorak su agencije prenijele uvjeravanja talibanskog vodstva da imenovani zamjenik premijera, mula Abdul Ghani Baradar, nije mrtav, da nije ni ranjen i da je dobro. Čak su objavili i tonski zapis njegove poruke, što je dodatno potaknulo sumnje u njegovo stvarno stanje. Jer, talibanski lider koji je jedini razgovarao s američkim predsjednikom, Donaldom Trumpom, nakon što je dogovoren sporazum o američkom povlačenju iz Afganistana, iznenada je nestao iz javnosti. Ta se vijest lako povezala s onom otprije deset dana da je Faiz Hameed, čelnik pakistanske tajne službe ISI, iznenada osvanuo u Kabulu. Neupitno je da je bilo problema.

BBC servis na paštu jeziku, jeziku naroda koji čini većinu stanovništva Afganistana i talibana, dobio je informacije iz talibanskih izvora da je došlo do ozbiljnog sukoba neposredno nakon što je objavljena nova, prijelazna vlada: dvije suprotstavljene struje unutar talibanskog pokreta potukle su se u predsjedničkoj palači u Kabulu. Povod je bilo pitanje tko je pridonio više pobjedi nad neprijateljem, a razlog je bila raspodjela moći u novom kabinetu.

Gdje je Akhundzada

S jedne su strane bili pripadnici mreže Haqqani, zasebnog entiteta koji se pridružio talibanima shvativši da će tako moći lakše ostvariti interese. S druge su strane talibanski lideri koji su vodili pregovore u Dohi, glavnom gradu Katara. Haqqani su tvrdili da je najvažnija njihova žrtva na bojišnici, koja je često bila na ulicama gradova jer su odgovorni za najkrvavije napade bombaša samoubojica. Mula Baradar i njegov krug je smatrao da je presudan trenutak sklapanje sporazuma sa SAD-om o povlačenju. Baradar je, prenose talibanski izvori BBC-ju, bio nezadovoljan raspodjelom moći jer su Haqqani dobili, između ostalog, Ministarstvo unutarnjih poslova.

Hameed je trebao smiriti tenzije. Koliko se može zaključiti, mula Baradar se povukao u Kandahar, središte talibanske moći gdje se navodno nalazi i Hibatullah Akhundzada, lider pokreta. On se također nije pojavio otkad su talibani preuzeli vlast, poslao je samo poruku. A to ne jamči da je živ. BBC podsjeća da su talibani tri godine skrivali smrt osnivača mule Omara.

U cijelu se priču upleo i Katar čiji je ministar vanjskih poslova Muhamed bin Abdulrahman al-Thani posjetio Kabul ovaj vikend. Njegov je kontakt bio premijer mula Muhamed Hasan Akhund, što bi moglo sugerirati podršku kandaharskom krilu. Pakistan je skloniji Haqqanima.

Stiže novac

Rasplet bi mogao sugerirati da su Haqqani ostvarili taktičku pobjedu, ali uz podršku Hameeda i Pakistana. To otvara prostor novim sukobima jer kandaharski talibani ne žele da im itko bude nadređen. Zato je Katar bitno rezerviraniji i ne želi se postaviti kao presudni vanjski akter.

Ali, tu ne staje priča jer postoji i podjela unutar "pravih talibana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2021 14:24