‘OTJERALI SMO AMERIKANCE!‘

Talibani tvrde da nadziru 85 posto afganistanskog teritorija, panika zavladala i u - Moskvi

U Moskvi raste strah da bi se islamistički ekstremisti mogli proširiti na središnju Aziju koja je Rusiji stražnje dvorište
Afganistanska obitelj
 Hoshang Hashimi/AFP

Talibani nadziru 85 posto teritorija i u ofenzivi su protiv vladinih snaga na Kabul, ustvrdio je u petak u Moskvi predstavnik te pobunjeničke skupine, poručivši da Afganistan više nikada neće biti poligon za napade.

Na konferenciji za novinare u Moskvi Shahabuddin Delawar, predstavnik talibana, rekao je da oni sada nadziru nekih 250 od 398 okruga.

Ta informacija nije potvrđena iz neovisnog izvora, navodi agencija France presse.

"Sve razine vlasti i sve bolnice i dalje djeluju na tom teritoriju. Pobrinuli smo se da oni mogu nastaviti svoj rad", ustvrdio je predstavnik talibana koji su napredovali usporedo s povlačenjem međunarodnih snaga.

Povlačenje Amerikanaca iz te zemlje nakon 20 godina rezultat je borbe talibana, ustvrdio je Delawar.

"Borili smo se, privoljeli smo stanovništvo da stane uz nas. Sjedinjene Države prisili smo da napuste naš teritorij", rekao je.

Po njegovu tumačenju nikakav sporazum s Washingtonom ne priječi talibane da zauzmu glavne gradove okruga koje još nadzire afganistanska vlada.

Ustvrdio je da talibani "neće silom" zauzeti te gradove. Otkako su napredovala povlačenja međunarodnih snaga u svibnju, talibani su zauzeli niz teritorija u pojasu od iranske granice na zapadu do onih prema Kini na sjeveroistoku.

Pred njihovim zauzimanjem početkom tjedna tisuću afganistanskih vojnika izbjeglo je u Tadžikistan i zatražilo utočište.

U Moskvi zato raste strah da bi se islamistički ekstremisti mogli proširiti na središnju Aziju koja je Rusiji stražnje dvorište, piše Reuters.

Na konferenciji u Moskvi talibani su nastojali raspršiti takve strahove i obećali učiniti sve što mogu da spriječe operacije skupine Islamske države na svom tlu.

"Poduzet ćemo sve mjere da Islamska država ne može djelovati na afganistanskom teritoriju ... i naš teritorij neće više nikada biti korišten protiv naših susjeda", rekao je Delawar, kako prenosi Reuters.

Njegovo izaslanstvo reklo je u četvrtak da će talibani, koji sada nadziru dvije trećine granice s Tadžikistanom, pokušati iskorijeniti i proizvodnju opijuma.

Moskva bilježi veliki porast napetosti na granici Tadžikistana i Afganistana, objavila je agencija Interfax.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve strane u afganistanskom sukobu na suzdržanost i poručilo da će odlučno spriječiti svaku agresiju na granici bude li potrebno.

Talibani su rekli da će poštovati prava etničkih manjina i svih građana Afganistana i osigurati obrazovanje u skladu s tradicijom islamskog prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 18:57