AFGANISTAN

Talibani tvrde da su pokorili pobunjenike, vođa pokreta otpora to niječe i poziva: ‘Prestanite s napadima‘

Vođa NRF-a Ahmad Massoud u nedjelju je rekao da je otvoren za mirovne pregovore
Pripadnik pokreta otpora tijekom vježbe u okrugu Dara u provinciji Panjšir
 Ahmad SAHEL ARMAN/AFP

Glasnogovornik talibanskih vlasti u Afganistanu rekao je u ponedjeljak da su borci lojalni režimu zauzeli provinciju Panjšir, jedini dio zemlje koji dosad nikako nisu uspjeli staviti pod svoju kontrolu, piše BBC.

Sukobi talibana i snaga otpora stalna su pojava u toj provinciji koja se nalazi oko 150 kilometara sjeverno od glavnog grada države Kabula.

Vojnici pokreta otpora, međutim, tvrde da su još uvijek prisutni na "svim strateškim punktovima" i da se "još uvijek bore".

"Talibani nisu zauzeli Panjšir i odbacujem njihove tvrdnje", rekao je za BBC Ali Maisam, glasnogovornik Nacionalnog fronta otpora u Afganistanu (NRF).

NRF je na Twitteru ustvrdio slično: "Borba protiv talibana i njihovih partnera nastavit će se sve dok ne prevladaju pravda i sloboda."

Društvenim mrežama kruže fotografija talibana pred vratima imanja guvernera Panjšir.

Talibani su ostatak Afganistana zauzeli prije tri tjedna, a Kabul pod kontrolom drže od 15. kolovoza 2021.

Panjširom dominiraju brda, a u njemu živi između 150 i 200 tisuća ljudi. Ta je provincija bila sjedište pokreta otpora za vrijeme sovjetske okupacije Afganistana 1980-ih godina i za vrijeme prve vladavine talibana između 1996. i 2001. godine.

Vođa NRF-a Ahmad Massoud u nedjelju je rekao da je otvoren za mirovne pregovore i pozvao talibane da prestanu s napadima.

Massoud je na Facebooku napisao da NRF, u čijim se redovima nalaze i bivši članovi afganistanske vojske te pripadnici lokalnih milicija, spreman obustaviti napade ako isto naprave i talibani.

Talibani na tu objavu nisu odgovorili.

Točnih podataka o stradalima u sukobima između NRF-a i talibana za sada nema.

NRF je tijekom vikenda objavio da su njegovi glasnogovornik Fahim Dashti i general Abdul Wudod Zara ubijeni u konfliktu u kojem je stradao važan talibanski general i 13 tjelohranitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:34