SMJERNICE MINISTARSTVA

Talibani u Afganistanu traže od TV postaja da ne prikazuju serije u kojima glume žene

‘Televizije trebaju izbjegavati prikazivanje feljtona i romantičnih serija u kojima nastupaju žene‘, ističe se u dokumentu

Prosvjedi za prava žena u Afganistanu

 Ian Davidson/Alamy/Alamy/Profimedia

Talibansko ministarstvo za promicanje krjeposti i sprječavanje poroka pozvalo je afganistanske televizije da više ne prikazuju serije u kojima sudjeluju žene, u okviru novih "vjerskih smjernica" objavljenih u nedjelju.

"Televizije trebaju izbjegavati prikazivanje feljtona i romantičnih serija u kojima nastupaju žene", ističe se u dokumentu ministarstva upućenog medijima.

Ujedno se traži da novinarke nose "islamski veo" na televiziji, ne navodeći je li riječ o rupcu koji žene inače nose na afganistanskim televizijama, ili o velu koji prekriva veći dio lica.

"Ovo nisu propisi, već vjerske smjernice", dodao je za AFP glasnogovornik ministarstva Hakif Mohadžir.

Afganistanski televizijama je usto upućen poziv da se klone programa koji se "kose s islamskim i s afganistanskim vrijednostima" kao i onih u kojima se vrijeđa religija ili "prikazuju prorok i njegovi drugovi".

Ovo je prvi put da ministarstvo pokušava uvesti pravila na afganistanskoj televiziji otkad su talibani sredinom kolovoza preuzeli vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2022 17:35