LANČANA REAKCIJA

Talibani uništavaju tržište heroina. Suludo zvuči, ali to je za Europu grozna vijest

Kad zalihe heroina presuše, ovisnici bi se mogli prebaciti na puno opasnije sintetičke opioide, upozoravaju stručnjaci

Polje maka u Afganistanu

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Talibanska zabrana proizvodnje maka izazvala je strah u Europi da bi afganistanski heroin uskoro mogao biti zamijenjen puno smrtonosnijim fentanilom.

Kad zalihe heroina presuše, ovisnici bi se mogli prebaciti na puno opasnije sintetičke opioide, upozoravaju stručnjaci. Gotovo sav heroin koji se konzumira u Europi dolazi iz Afganistana, gdje su talibani proglasili zabranu uzgoja maka, koja će stupiti na snagu sljedećih tjedana, navodi portal Politico. Zbog nestašice maka kriminalci bi se mogli prebaciti na proizvodnju jeftinijih sintetičkih opioida kao što je fentanil. To bi značilo veliki izazov za javno zdravstvo, budući da su sintetski opioidi mnogo jači od prirodnog heroina - u slučaju fentanila čak 50 puta jači. Zbog toga je puno lakše predozirati se: fentanil svake godine odnosi desetke tisuća života, većinom u Americi.

Talibani su zabranili uzgoj maka još u travnju 2022., nakon što su se 2021. povukli Amerikanci. Iz naredbe bio je izuzet usjev iz 2022., što znači da će se rezultati zabrane početi vidjeti s ovogodišnjom žetvom u travnju. Potrebno je između godinu i 18 mjeseci da mak stigne na europsko tržište kao heroin, pa europske vlasti imaju godinu dana da se pripreme prije nego što će se početi osjećati učinak talibanske zabrane, piše Politico

Opijumski mak

Ako talibanska zabrana doista rezultira dramatičnim smanjenjem heroina proizvedenog od opijumskog maka, mogli bismo vidjeti više sintetičkih opioida, ocjenjuje Paul Griffiths, šef Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA). Čini se čudnim tako nešto reći, ali u ovom trenutku je visoka dostupnost heroina "vjerojatno zaštitni faktor", istaknuo je Griffiths.

Talibani su već jednom 2000. zabranili opijum, što je izazvalo nestašicu heroina u Europi. Nedugo zatim, prvi put se pojavio fentanil. Od ranih 2000-ih Europa je imala problema problema s fentanilom na Baltiku, posebno u Estoniji, gdje je bio odgovoran za veliki broj smrtnih slučajeva, kaže Griffiths. Problem se od 2017. smatra riješenim, jer su vlasti intenzivnim naporima uspjele zatvoriti mnoge proizvođače fentanila u Estoniji. No ta zemlja i dalje ima najveći udio smrtonosnih predoziranja fentanilom u EU, prema podacima EMCDDA.

Opasna droga

Europa još ne shvaća koliko je fentanil opasan. U SAD-u je 2020. od predoziranja fentanilom umrlo više od 58.000 ljudi. Dok je EU zabilježila 97 smrtnih slučajeva. U 2022. broj smrtnih slučajeva od sintetskih opioida u SAD-u, koji se uglavnom pripisuju fentanilu, porastao je na 68.000. No u SAD je do epidemije opioida došlo zbog toga što su liječnici prepisivali ogroman broj recepata za lijekove protiv boli, koji su izazvali ovisnost. Porast ovisnosti doveo je do većeg korištenja heroina ali i fentanila. Od tada je fentanil prodro na tržište droga u SAD-u. Može se naći umiješan u niz ilegalnih supstanci, od krivotvorenog Xanaxa koji se prodaje na crnom tržištu, dakle tablete koja ublažava anksioznost, do MDMA, kokaina, pa čak i kanabisa. Od predoziranje sve više umiru tinejdžeri.

U Europi je puno manje ljudi postalo ovisno putem lijekova izdanih na recept, jer su Europljanima češće nego Amerikancima dostupne mnedicinske intervencije poput zamjene kuka ili koljena, pa nisu prisiljeni kljukati se unedogled tabletama protiv bolova, za koje se tada tvrdilo da ne izazivaju ovisnost. Široka dostupnost zdravstvene zaštite u Europi ispostavila se kao zaštitni faktor, napisao je u pismu objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet Arnt Schellekens, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj. Pomaže i europska široka dostupnost liječenju ovisnosti.

Nova meta

No Nora Volkow, ravnateljica Nacionalnog instituta za zlouporabu droga sa sjedištem u SAD-u upozorava da bi, kako u SAD tržište fentanila postaje zasićeno, Europa mogla biti sljedeća meta. "Nema ničega što bi govorilo da je Europa imuna na ove droge", kaže ona.

Nedavna analiza EMCDDA-e pokazuje da je količina fentanila koja se pojavljuje na europskom tržištu u opadanju - ali pojavljuje se sve veći broj novih opioida.

Glasnogovornik Europola Jan Op Gen Oorth vjeruje da opasnost za Europu leži u mješavinama fentanila. "Malo je vjerojatno da će se droga koja se zove fentanil ili China White, China Doll ili Sudden Death tek tako pojaviti na europskom tržištu", kaže glasnogovornik Europola. No kriminalne skupine bi mogle plasirati neki novi proizvod s umiješanim fentanilom. "Stvaraju nova tržišta znajući da je fentanil jeftin i izaziva veliku ovisnost", ističe Oorth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:52