HVALE SE NAPADOM

Talibani uništili ISIS-ovu bazu nedugo nakon eksplozije u Kabulu, svi njezini članovi su ubijeni

Posebna talibanska postrojba izvela je operaciju protiv elemenata ISIS-a u kabulskom 17. okrugu, na sjeveru grada u nedjelju navečer
 Ilustracija/TERENCE WHITE/AFP

Snage talibanske vlade razbile su ćeliju Islamske države na sjeveru Kabula u nedjelju navečer, rekao je glasnogovornik pokreta, nakon što je u eksploziji pored džamije u afganistanskom glavnom gradu poginulo i ranjeno više civila.

Nema potvrde da je operacija izravno povezana s eksplozijom u nedjelju, za koju se čini da je najteži napad u afganistanskom glavnom gradu od povlačenja američkih snaga potkraj kolovoza.

Lokalni ogranak Islamske države ISIS-Korasan već je tvrdio da je poduzimao napade na talibanske ciljeve i ostaje nepovezan s pokretom koji je u kolovozu pobijedio vladu u Kabulu koju je podržavao Zapad.

Talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid rekao je da je posebna talibanska postrojba izvela operaciju protiv elemenata ISIS-a u kabulskom 17. okrugu, na sjeveru grada u nedjelju navečer.

"ISIS-ova baza potpuno je razorena i svi njezini članovi unutra su ubijeni u tom odlučnom i uspješnom napadu", objavio je putem Twittera u ponedjeljak ujutro.

Lokalni mediji ranije su izvijestili o teškim sukobima u tom području i stanovnici koji su kontaktirani potvrdili su da su tijekom noći čuli eksplozije i pucnjavu.

Talibani, koji se bore i protiv ostataka snaga odanih Ahmadu Masudu, oporbenom vođi iz regije Pandžšir sjeverno od Kabula, rekli su da imaju gotovo potpunu kontrolu u zemlji.

Međutim, nasilje u nedjelju i niz manjih incidenata proteklih dana u područjima koja uključuju Nangarhar na granici s Pakistanom i Parvan sjeverno od Kabula pokazuju da prijetnje sigurnosti nisu nestale.

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u gradu Džalalabadu na istoku zemlje, kao i za samoubilački napad u kojemu je ubijeno 13 američkih vojnika i mnogo afganistanskih civila okupljenih pored ulaza u kabulsku zračnu luku, koji su očajnički pokušavali osigurati mjesto na evakuacijskim letovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 02:59