RADIKALAN REŽIM

Talibani upali u banke i otjerali sve zaposlenice. Što čeka ostale žene: ‘Odlučit ćemo sukladno zakonu i Božjoj volji‘

Ovaj incident iz srpnja rani je znak da bi militanti mogli ukinuti prava koja su pripadala Afganistankama u proteklih 20 godina
Žene u Afganistanu
 Sajjad Hussain/AFP

Početkom srpnja talibani su, tijekom napredovanja protiv afganistanskih vladinih snaga, ušli u urede banke Azizi u južnom gradu Kandaharu i istjerali devet žena s njihovog radnog mjesta.

Naoružani napadači otpratili su ih do kuća i rekli im da se ne vraćaju na posao. Objasnili su im da na njihovo mjesto mogu doći njihovi muški rođaci, kazale su za Reuters tri istjerane žene i direktor banke.

"Zaista je čudno što vam ne dopuštaju da dođete na posao, ali što je tu je", rekla je za Reuters Noor Khatera, 43-godišnjakinja koja je radila u računovodstvu banke.

"Naučila sam engleski i čak služiti se računalom, ali sada ću morati pronaći posao na kojemu ću raditi samo sa ženama", dodaje.

Ovaj incident rani je znak da bi radikalni militanti mogli ukinuti prava koja su pripadala Afganistankama u proteklih 20 godina.

Talibani su zauzeli mnoga područja nakon povlačenja SAD-a i saveznika te sada kontroliraju većinu zemlje, dok su u nedjelju počeli ulaziti u prijestolnicu Kabul.

Kada su posljednji puta vladali Afganistanom, od 1996. do 2001., ženama je bio zabranjen rad, djevojčice nisu mogle pohađati školu, dok su žene morale nositi burku i nisu smjele izlaziti iz kuće bez muža ili srodnika. Žene koje bi prekršile neka od ovih pravila bile su izložene poniženju i pretukla bi ih talibanska vjerska policija u skladu sa striktnom primjenom islamskih zakona.

Tijekom neplodotvornih razgovora o političkom rješenju krize posljednjih godina talibani su obećali zapadu da će žene imati prava sukladno islamu, što će uključivati pravo na rad i obrazovanje.

'Svijet bi nam trebao pomoći'

Dva dana nakon incidenta u banci Azizi, slično se dogodilo u poslovnici banke Milli u zapadnom gradu Heratu, kazale su za Reuters dvije djelatnice koje su bile prisutne.

Tri su talibana s puškama ušla u poslovnicu. Napali su žene jer nemaju u potpunosti pokriveno lice, nakon čega su žene dale otkaz, a njihovo su mjesto zauzeli rođaci.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mujahid nije odgovorio na Reutersov upit o dva incidenta, kao ni glasnogovornici dvije spomenute banke.

Odgovarajući na načelnije pitanje smiju li žene raditi u bankama u područjima pod kontrolom talibana, Mujahid je kazao da odluka o tome nije donijeta.

"Nakon uspostave islamskog sustava odlučit ćemo o tome sukladno zakonu i Božjoj volji. Neće biti problema", kazao je.

SAD i druge zapadne zemlje strahuju da će talibani ukinuti mnoge slobode koje su stekle žene u Afganistanu.

Pomak po pitanju ženskih prava označen je kao jedno od najvećih postignuća intervencije pod vodstvom SAD-a, iako su slobode ostvarene većinom u urbanim sredinama.

Afganistanke koje rade na terenu kao novinarke, zdravstvene radnice ili vojnikinje, ubijane su u više napada nakon što su započeli mirovni pregovori između talibana i afganistanske vlade prošle godine.

Vlada drži da su talibani odgovorni za ubojstva, a oni to negiraju.

"Talibani će suzbiti slobodu na svim razinama i protiv toga se borimo", rekao je glasnogovornik afganistanske vlade. "Žene i djeca najviše pate. Naše snage pokušavaju spasiti demokraciju. Svijet bi to trebao razumjeti i pomoći nam", dodaje.

Brojne obrazovane Afganistanke na društvenim su mrežama izrazile svoju frustraciju i zatražile pomoć.

"Padom svakog grada, ruše se snovi, povijest, budućnost, umjetnost, kultura, život i ljepota. Naš svijet propada", napisala je na Twitteru Rada Akbar.

"Molim da netko to zaustavi", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:28