AFGANISTAN

Talibani zabranili ženama ulazak u javna kupališta i gimnastičke dvorane

Ženama je odsad zabranjen i pristup "hamamu", a riječ je o javnoj kupelji gdje su tradicionalno žene razdvojene od muškaraca.

i

 Wakil Kohsar/Afp

Afganistanski talibani zabranili su ženama ulazak u javna kupelji i gimnastičke dvorane, objavljeno je u nedjelju pošto su ranije ovaj tjedan zabranili ženama pristup parkovima u glavnome gradu Kabulu.

- Sportske dvorane zatvorene su za žene jer su treneri muškarci, a neke su dvorane bile mješovite - rekao je u nedjelju Mohamad Akif Sadek Mohadžir, glasnogovornik ministarstva za sprječavanje poroka i promicanje kreposti.

Ženama je odsad zabranjen i pristup "hamamu", a riječ je o javnoj kupelji gdje su tradicionalno žene razdvojene od muškaraca.

- Sada svaka kuća ima kupaonicu, stoga nema problema za žene da se peru - objasnio je glasnogovornik.

Videosnimka na društvenim mrežama - koja nije mogla biti provjerena iz neovisnog izvora - pokazuje skupinu žena okrenutih leđima kako negoduju zbog zatvaranja gimnaističkih dvorana.

- Ova je sportska dvorana namijenjena isključivo ženama. Nastavno osoblje i treneri su redom žene- žali se jedna od njih.

- Ne možete nam baš sve zabraniti - dodaje mlada žena glasa slomljenog tugom.

Kada su drugi put došli na vlast u kolovozu 2021., talibani su obećali da će ovaj put biti elastičniji nego tijekom prve vladavine od 1996. do 2001., no postupno se vraćaju na staru praksu radikalno režući ženama prava i slobode. Tako su zatvorili srednje škole za djevojke i naredili nošenje integralnog vela. Žene su isključene iz većine radnih mjesta u javnim službama, ne smiju same putovati izvan grada, a ranije ovaj tjedan talibani su im zabranili i pristup parkovima u glavnome gradu. Sva ta ograničenja trebaju spriječiti žene da se okupljaju te izraze protivljenje talibanskom režimu, ocjenjuje se.

Malene skupine žena organizirale su nekoliko munjevitih prosvjeda u Kabulu i drugim velikim gradovima, izlažući se opasnosti od odmazda vlasti. Ta su okupljanja općenito brutalno raspršena, a sudionice privedene u policiju. Početkom studenoga Ujedinjeni narodi izrazili su "zabrinutost" jer su talibani remetili konferenciju za novinare koju je Kabulu održavala jedna ženska organizacija. Sudionice te konferencije bile su fizički pretraživane, a glavna organizatorica je uhićena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 07:37