OFENZIVA U AFGANISTANU

TALIBANI ZAPRIJETILI I HRVATIMA 'Glavne mete bit će stranci, njihove vojne baze i diplomatski centri'

British soldiers (L) and US Marines lower the Union Jack and NATO flag during a handover ceremony before their military withdrawal from the Camp Bastion-Leatherneck complex at Lashkar Gah in Helmand province on October 26, 2014. British forces October 26 handed over formal control of their last base in Afghanistan to Afghan forces, ending combat operations in the country after 13 years which cost hundreds of lives. The Union Jack was lowered at Camp Bastion in the southern province of Helmand, while the Stars and Stripes came down at the adjacent Camp Leatherneck -- the last US Marine base in the country. AFP PHOTO/Wakil kohsar
 WAKIL KOHSAR/AFP

KABUL - Tradicionalna proljetna ofenziva talibana trebala bi početi u petak i biti usmjerena prvenstveno na strane vojnike i diplomate koji još rade u Afganistanu, objavila je u srijedu islamistička pobunjenička organizacija.

"Glavne mete te operacije nazvane 'Azm' bit će strani državljani, posebice njihove stalne vojne baze, njihovi obavještajni i diplomatski centri", priopćili su talibani.

Ofenziva će biti usmjerena na dužnosnike na vlasti u Kabulu, kao i obavještajne službe, vojsku i policiju u zemlji, upozorili su pobunjenici ustvrdivši da žele sačuvati "život i imovinu civila".

"Islamistički borci koji budu nemarni i čije operacije dovedu do smrti civila bit će kažnjeni u skladu s islamskim zakonom i pravilima džihadista", dodali su pobunjenici koji su u prošlosti odbijali preuzeti odgovornost za napade u kojima je bilo civilnih žrtava.

Talibani svake godine u proljeće pokreću ofenzivu protiv stranih snaga koje su ih protjerale s vlasti krajem 2001. i njihovih saveznika iz afganistanskih snaga.

Afganistanske snage prvi put su ove godine same izložene napadima na početku tog razdoblja budući da je misija NATO-a u zemlji (ISAF) završila svoje operacije prošlog prosinca.

Sjevernoatlantski savez zadržao je ipak 12.500 vojnika, od kojih 9800 Amerikanaca, uglavnom u ulozi obučavanja afganistanskih snaga. U Afganistanu se još nalazi i 91 hrvatski vojnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:12