NADREALNE SCENE

Talibani zauzeli predsjedničku palaču: ‘Nekad sam bio zatočenik u Guantanamu, a pogledajte me sad‘

Jedan od vodećih talibana je rekao da je Kabul drukčiji grad od onog kojeg su napustili prije 20 godina
Talibani u predsjedničkoj palači
 Twitter

Predsjednička palača u Kabulu je "predana talibanima". Nekoliko sati prije nego su ju zauzeli talibani iz nje su otišli posljednji vladini dužnosnici, među kojima i bivši predsjednik Ashraf Ghani koji je pobjegao iz zemlje, javlja CNN.

Prema izvještavanju Al Jazeere, koja donosi snimke uživo iz palače, jedan od vodećih talibana je rekao da je Kabul drukčiji grad od onog kojeg su napustili prije 20 godina.

- Osiguravanje Kabula je velika odgovornost. To je drukčiji grad nego prije 20 godina, izvijestila je Al Jazeera citirajući talibanskog vođu u palači.

Dopisnik Al Jazeere iz palače je izvijestio da su prilikom predaje palače talibanima bila prisutna tri dužnosnika afganistanske vlade.

Predstavnik talibanske službe osiguranja je tada kazao 'kako prilikom predaje palače nije prolivena krv'. Također je kazao da se diljem zemlje na miran način državne zgrade predaju u ruke nove vlasti.

Jedan od talibanskih vođa je također rekao da u Afganistanu žele sveobuhvatnu vladu.

Dodao je da se talibanski lider, kao i dvojica njegovih zamjenika, sada nalaze u Afganistanu i da će doći u Kabul kad se sigurnosna situacija popravi.

Još jedan od talibana prisutnih na ceremoniji je kratko govorio na engleskom kazavši kako je nekad bio američki zatočenik u Guantanamu. - Proveo sam osam godina ondje - rekao je jedan od talibana, a javlja Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 11:56