NASTAVAK OPRESIJE

Talibanska pravila za taksiste: Glazba zabranjena, brade preporučene, molitve obvezne, žene nigdje bez hidžaba i muža

Ministarstvo traži od vozača da ne prevoze žene do odredišta udaljenog više od 72 kilometra ako s njima nije muškarac
 Mohd RASFAN/AFP

Talibanska vjerska policija u Afganistanu naložila je svim taksistima u Afganistanu da ne puštaju glazbu u automobila te da ne prevoze žene bez hidžaba i bez muške pratnje ako je putovanje duže od 72 kilometra.

Uputa se nalazi na savjetodavnom pamfletu koji su distribuirali talibani. Glasnogovornik ministarstva promicanja vrlina i prevencije poroka Muhamed Sadik Akif potvrdio je autentičnost te upute za dpa u nedjelju.

Ministarstvo traži od vozača da ne prevoze žene do odredišta udaljenog više od 72 kilometra ako s njima nije muškarac.

Od vozača se također traži da uzmu pauze za molitvu, dok ih savjetuju i da puste bradu.

Sveučilišni profesor Harun Rahimi kritizirao je talibansku direktivu, poručivši da će taksisti biti u poziciji da nadziru ženska tijela i njihovo kretanje, što će stvoriti prilike za uznemiravanje i učiniti javne prostore nesigurnima za žene.

"Muslimanke su znanstvenice, na važnim su mjestima u raznim industrijama te su političke liderice širom svijeta", napisao je Rahimi na Twitteru.

On i drugi djelatnici Američkog sveučilišta u Afganistanu evakuirani su iz zemlje ranije ove godine. "Afganistanke bi trebale slijediti njihov put", kazao je.

Od preuzimanja kontrole nad Afganistanom talibani su značajno smanjili ženska prava. U brojnim slučajevima žene se ne mogu vratiti na svoja radna mjesta, a većina ženskih srednjih škola je zatvoreno.

Prosvjedi ženskih aktivistica nasilno su suzbijeni. Prošloga tjedna vlasti su počele uklanjati slike žena na oglasima u prijestolnici Kabulu.

Talibansko ministarstvo poroka i vrlina postojalo je i u 90-ima, kada su talibani prvi puta vladali zemljom, te je notorni simbol arbitrarnih kršenja ljudskih javnim premlaćivanjem ili zatvaranjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2022 19:01