NAJAVLJUJE ŠERIJAT

Talibanski vođa objavio jeziv video: ‘Mislili ste da smo gotovi?! Kamenovat ćemo žene do smrti!‘

‘I jedni i drugi kažemo da branimo ljudska prava – mi to činimo kao božji predstavnici, a vi kao đavolji‘

Hibatulah Akundžada

 Screenshot/

Talibanski vrhovni vođa obećao je da će početi kamenovati žene do smrti u javnosti te je dodao da će se borba protiv zapadne demokracije nastaviti, piše The Telegraph.

“Kažete da je kršenje prava žena kada ih kamenujemo do smrti”, rekao je mula Hibatulah Akundžada u glasovnoj poruci, emitiranoj na državnoj televiziji tijekom vikenda, obraćajući se zapadnim dužnosnicima.

image

Hibatulah Akundžada

Wakil Kohsar/Afp

“Ali uskoro ćemo primijeniti kaznu za preljub. Bičevat ćemo žene javno. Javno ćemo ih kamenovati do smrti”, rekao je u svojoj najjezivijoj izjavi otkako je preuzeo Kabul u kolovozu 2021.

“Sve je to protiv vaše demokracije, ali nastavit ćemo to činiti. I jedni i drugi kažemo da branimo ljudska prava – mi to činimo kao božji predstavnici, a vi kao đavolji.”

Afganistanska državna televizija, sada pod kontrolom talibana, emitira glasovne poruke koje navodno dolaze od Akundžade, koji nikada nije viđen u javnosti osim na nekoliko starih fotografija.

Vjeruje se da je stacioniran u južnom Kandaharu, dugogodišnjem uporištu talibana.

Unatoč obećanjima o umjerenoj politici, talibani su se brzo vratili oštrim javnim kaznama poput javnih pogubljenja i bičevanja, sličnima onima iz njihove prethodne vladavine kasnih 1990-ih.

Ujedinjeni narodi oštro su kritizirali talibane zbog provođenja javnih smaknuća, bičevanja i kamenovanja otkako su preuzeli vlast te su pozvali vladare zemlje da zaustave takvu praksu.

Akundžada je u svojoj glasovnoj poruci rekao da su prava žena za koja se međunarodna zajednica zalaže protivna talibanskom oštrom tumačenju islamskog šerijatskog zakona.

“Žele li žene prava o kojima zapadnjaci govore? Oni su protiv šerijata i mišljenja svećenika, svećenika koji su srušili zapadnu demokraciju”, rekao je.

"Rekao sam mudžahedinima da kažemo zapadnjacima da smo se borili protiv vas 20 godina i da ćemo se boriti 20, pa čak i više godina protiv vas", rekao je, naglašavajući potrebu za otpornošću u suprotstavljanju pravima žena među talibanskim vojnicima.

“Nije završilo [kada ste otišli]. To ne znači da ćemo sada samo sjediti i piti čaj. Dovest ćemo šerijat u ovu zemlju”, dodao je. “Završilo je nakon što smo preuzeli Kabul. Ne, mi ćemo sada provesti šerijat.”

Njegove su izjave izazvale bijes među Afganistancima, a neki su pozvali međunarodnu zajednicu da poveća pritisak na talibane.

“Novac koji dobivaju od međunarodne zajednice kao humanitarnu pomoć samo hrani njihovu politiku protiv žena”, rekla je Tala, bivša državna službenica za The Telegraph iz glavnog grada Kabula.

“Kao žena ne osjećam se sigurno u Afganistanu. Svako jutro počinje salvom obavijesti i naredbi koje ženama nameću ograničenja i stroga pravila, oduzimaju čak i najmanje radosti i gase nadu u svjetliju budućnost”, dodala je.

"Mi, žene, živimo u zatvoru", rekla je Tala, "a talibani nam ga svakim danom smanjuju.", piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:33