LUKSUZNO PLOVILO

Talijani ipak zaplijenili jahtu za koju se vjerovalo da je Putinova: Otkriveno je tko je stvarni vlasnik

Ministarstvo financija nije imenovalo vlasnika, ali je priopćilo da je od EU-a zatražilo da ga uvrsti na popis osoba pod sankcijama
 Federico Scoppa/AFP

Talijanska vlada naložila je u petak zapljenu luksuzne jahte vrijedne oko 700 milijuna dolara koju su mediji povezali s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Elegantna jahta Šeherezada sa šest paluba od rujna je na popravku u talijanskoj luci Marina di Carrara, ali zbog nedavnih aktivnosti moglo se naslutiti da se posada priprema za isplovljavanje.

Talijansko ministarstvo financija priopćilo je da je istraga pokazala kako je vlasnik plovila povezan s važnim osobama bliskim ruskoj vladi i s ljudima na koje su usmjerene sankcije Europske unije.

Šeherezada ima dvije platforme za slijetanje helikoptera i može primiti 18 gostiju i 40 članova posade. Nikad nije objavljeno ime njezina vlasnika, ali se govorilo da pripada Putinu ili bliskom članu njegova kruga.

Izvor izravno upoznat s istragom plovila rekao je da talijanska policija vjeruje da je vlasnik jahte Eduard Hudainatov, bivši vlasnik Rosnjefta koji trenutačno nije obuhvaćen sankcijama EU-a.

Ministarstvo financija nije imenovalo vlasnika, ali je priopćilo da je od EU-a zatražilo da ga uvrsti na popis osoba pod sankcijama te je naložilo zapljenu jahte dok se ne donese takva odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 05:28