POSLJEDICE KORONAVIRUSA

TALIJANI NA STO MUKA NAKON ODLUKE O ZATVARANJU SVIH ŠKOLA, VRTIĆA I SVEUČILIŠTA 'Morali smo uzeti sav godišnji i slobodne dane da budemo doma s kćeri'

Učiteljica iz Italije zadaje učenicima zadatke preko interneta
 NurPhoto

Učenici, njihovi roditelji, ali i profesori muku muče s najnovijom odlukom talijanske vlade o zatvaranju svih škola i fakulteta diljem Italije do 15. ožujka kako bi se obuzdala epidemija koronavirusa u toj zemlji, piše Guardian. Naime, Covid-19 je u Italiji odnio već 148 života.

- Nije lako, kaže Maurizio Bufalini (45) koji radi na sudu u gradu Ferara u pokrajini Emilia-Romagna. - Moja žena i ja smo morali uzeti sav preostali godišnji odmor i slobodne dane kako bismo bili doma s kćeri. Nadam se da će vlada brzo intervenirati inače će nastupiti katastrofa, dodaje.

U najsjevernijim pokrajinama najteže pogođenim koronavirusom - što uključuje Lombardiju, Veneto, Piemont i Friuli Venezia Giulia - kao i u dijelovima Ligurije i Marke, škole su otprije zatvorene, no od četvrtka zatvaraju se škole u čitavoj zemlji.

- Imam dvoje djece i najmlađe ide u privatni vrtić koji nam neće vratiti mjesečni iznos koji smo im već platili, kaže Rosamaria Battaglia (33) koja radi u nautičkoj agenciji u Palermu.

- Ovaj tjedan ću imati dadilju, ali nadam se da ću sljedeći tjedan pronaći jeftinije rješenje. U Italiji je jako teško biti zaposlena majka. No, biti zaposlena majka tijekom epidemije Covida-19, posebno je stresno.

Talijanska vlada je objavila da će osigurati 7,5 milijardi eura pomoći obiteljima i tvrtkama koje su na gubitku zbog koronavirusa, a razmatraju i dodatne mjere kojima bi pomogli obiteljima oko naknade za čuvanje djece ili zbog uzimanja neplaćenog dopusta s posla.

- Ne smijemo pretpostavljati da ljudi uzimaju godišnje odmore ili plaćene dopuste, kazala je Elena Bonetti, ministrica obitelji. No, neki stručnjaci i znanstvenici ne slažu se s odlukom o zatvaranju svih škola. Izvor iz Talijanskog znanstvenog odbora kazao je listu La Stampa da je ta vladina odluka donesena uz 'nedostatak znanstvenih dokaza i ograničenom učinkovitošću ako nije provedena na vrijeme'.

No, vlada kaže da ima podršku znanstvene zajednice i može to dokazati. Mnogi učitelji i profesori, pak, nastavljaju predavati preko interneta.

Ovaj problem ne utječe samo na roditelje, već i na studente, posebno one koji bi trebali diplomirati u ožujku.

Roberta Bivona (27), studentica književnosti na Sveučilištu Palermo, trebala je braniti diplomski rad 11. ožujka.

- Prvo su mi rekli da ću braniti diplomski bez komisije koja je inače prisutna na obranama. Ali sa zatvaranjem fakulteta se sve promijenilo. Jučer smo dobili email od rektora koji predlaže mogućnost obrane diplomskog preko Skypea, kaže Roberta.

Ni samim predavačima nije lako. James Schwarten, predavač na Američkom sveučilištu u Rimu, priznaje da je doista nastupila nezgodna situacija.

- Epidemija koronavirusa je stvorila velike neprilike sveučilištima, pogotovo onima na kojima studiraju studenti iz drugih zemalja, primjerice Amerike. Ova nepovoljna situacija stvorila je i klimu nesigurnosti jer su se mnogi studenti već vratili u SAD, a mnogi su zabrinuti i za proljetne i jesenske upise na koje bi se ovo moglo negativno odraziti. Ako se ovo nastavi, mnogi će se naći i u velikim financijskim problemima.

U gradu Vo’ koji je prvi proglašen crvenom zonom, škole su zatvorene već 15 dana.

Škola u Lozzo Atestinu kod Padove također je u crvenoj zoni, no snašli su se korištenjem online alata za učenje na daljinu.

- Morali smo nešto poduzeti, kaže ravnatelj Alfonso D’Ambrosio. - Ministar obrazovanja poslao nam je 25 tableta za učenike slabijeg imovinskog stanja. Nastavljamo s nastavom i imamo odlične rezultate. Naravno, kurikulum je važan, ali još je važnije učenicima dati do znanja da im je škola prijatelj i saveznik. Neki od roditelja naših učenika su pozitivni na koronavirus pa smo osjetili potrebu da im pomognemo i na ovaj način.

Mnogi stručnjaci ponudili su svoju pomoć u vezi s nastavom na daljinu, uključujući i Lucu Vulla, koji volonterski drži predavanja o emocionalnoj inteligenciji za učenike Lozzo Atestina.

- Kad sam doznao da postoji ova mogućnost, poželio sam se uključiti i pomoći, kaže Vullo, inače ravnatelj kazališta i glumac. - U ovom trenutku ta je tema vrlo važna jer moramo pažljivo interpretirati i razumjeti naše emocije i naše tijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:24