BELLA CIAO

Talijani otkrili što misle o antifašizmu. Kakvi bi bili rezultati sličnog istraživanja u Hrvatskoj?

Čak i među onima koji glasaju za Braću Italije više je onih koji se smatraju antifašistima

Ilustracija

 Giorgio Pica/Zuma Press/Profimedia

Italija je zemlja u kojoj je fašizam izmišljen, u kojoj je prvi put došao na vlast i ostao na njoj 21 godinu, a gotovo 23 na njezinu sjeveru. Ona slavi Dan oslobođenja 25 travnja i na formalnoj razini slavi svoje partizane, iako su glavni teret oslobođenja snosili stranci: Amerikanci, Britanci, Poljaci, Kanađani, Australci, Novozelanđani…

U Rimu postoji veliki Partizanski trg, ulice i trgove posvećene partizanima imaju praktički svi talijanski gradovi. Ali to je baština. A kako Talijani gledaju na antifašizam sada, kada je na vlasti Giorgia Meloni, šefica postfašističke Braće Italije?

Provjerio je to tršćanski statistički zavod SWG je za račun televizijske mreže La7. Proveo je anketu na stratificiranu uzorku, a njezine rezultate je La7 objavila u večerašnjemu televizijskom dnevniku.

Evo odgovora na prvo pitanje: "Smatrate li se antifašistom?" Pozitivno je odgovorilo 63 posto ispitanika, negativno 24 posto, a 13 posto ih je preferiralo ne odgovoriti.

Postotak je ovisio i o tome za koju od većih stranaka glasaju. Najviše uvjerenih antifašista je među glasačima Demokratske stranke: 91 posto. Slijedi PoKret 5 zvjezdica: 79 posto. Ali čak i među onima koji glasaju za Braću Italije više je onih koji se smatraju antifašistima: 55 posto. Ako ništa drugo, barem je sigurno da ti glasači, birajući Giorgiu Meloni, nisu smatrali da s njome glasaju i za rehabilitaciju fašizma.

Najmanje onih koji se smatraju antifašistima je u redovima još jedne stranke sadašnje vladine desničarske većine: Lige koju predvodi ksenofobni vicepremijer Matteo Salvini. A to govori i o toj stranci, za koju smo i ranije ocjenjivali da je najbliža ekstremnoj desnici.

Upitani što je antifašizam danas, malo više od polovice ispitanih – njih 51 posto – smatraju da je to vrijednost koja bi morala biti referentna za sve Talijane. Daljnjih 9 posto smatraju da je to vrijednost ljevice. Respektabilnih 9 posto smatra antifašizam nečim negativnim. Ali to nije sve. Njih 15 posto smatraju antifašizam ne osobito važnim aspektom, a 16 posto ne znaju što bi odgovorili.

Bi li bilo zanimljivo slično istraživanje provesti i u Hrvatskoj?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:50