KONFISKACIJA U TRSTU

Talijanska policija ruskom milijarderu zaplijenila superjahtu ‘A‘ vrijednu 530 milijuna eura

Meljničenko je uvršten na popis sankcija EU nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu

Superjahta 'A'

 Tonči Plazibat/Cropix

Ruskom milijarderu i srpskom zetu Andreju Igoreviču Meljničenku talijanska policija zaplijenila je u Trstu superjahtu A, dugu čak 143 metra i vrijednu vrtoglavih 530 milijuna eura. Zapljena jahte, na kojoj je naša poznata pjevačica Nina Badrić, kao velika prijateljica bivše srpske pjevačice i manekenke Aleksandre Meljničenko, provela brojne odmore, što po hrvatskoj obali, što po egzotičnim svjetskim lokacijama, odvila se, priopćio je ured talijanskog premijera u subotu, nekoliko dana nakon što je Meljničenko uvršten na popis sankcija EU nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Superjahtu je dizajnirao Phillipe Starck i izgradio Nobiskrug u Njemačkoj. Meljničenko, kojeg se često u društvu supruge i Nine Badrić moglo susresti na našoj obali gdje je njegova jahta dizajnom i veličinom plijenila pažnju, vlasnik je velikog proizvođača gnojiva EuroChem Group i tvrtke za ugljen SUEK. Uz superjahtu A, prošli tjedan talijanska je policija zaplijenila vile i jahte vrijedne 143 milijuna eura u vlasništvu pet visokoprofiliranih Rusa koji su na popisu sankcioniranih. Policijske zapljene dio su koordinirane akcije zapadnih država kako bi se kaznilo bogate Ruse povezane s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako bilo, Nina Badrić i Aleksandra Meljničenko uvijek su bile tu jedna za drugu, a zbog pandemije korone nekoliko se godina nisu imale prilike i dulje podružiti, no čestitke i poruke podrške na društvenim mrežama govore o njihovu velikom prijateljstvu. Tako su upravo na luksuznoj superjahti A, koja se proteže na osam katova, a ima i vlastiti helidrom te se smatra i najvećom jedrilicom na svijetu, prije nekoliko godina slavile Aleksandrin rođendan na Karibima, a zabava je bila namijenjena samo za najbliskije prijatelje. Nina je na jahti bračnog para Meljničenko bila gošća i tijekom putovanja na St. Barts i Ibizu. Posljednji put prijateljice su se vidjele, sudeći po društvenim mrežama, u ljeto 2020.

A na listi ljudi koji su pod sankcijama EU zbog ruske agresije na Ukrajinu i oligarh je Roman Abramovič, čijih je nekoliko superjahti svojedobno također krstarilo našom obalom. No, Abramovič je od sankcija, čini se, odlučio spasiti svoju superjahtu Solaris, koja je u subotu ujutro uplovila u crnogorski grad Tivat. Riječ je o 140 metara dugom brodu koji se usidrio kod rta Seljanovo, u blizini marine Porto Montenegro. U Tivat je superjahta stigla iz Barcelone, odakle je isplovila 8. ožujka nakon kraćeg remonta, i to samo 24 sata prije nego što se njezin vlasnik našao na listi osoba pod sankcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:21