VELIKA AKCIJA

Talijanska policija zaplijenila 4,3 tone kokaina kolumbijske mafije vrijednog oko 240 milijuna eura

‘Još jedan težak udarac za najvažniju skupinu među kolumbijskim narkokartelima‘, rekli su istražitelji u Trstu nakon zapljene

Ilustracija

 Riccardo Fabi/Nurphoto Via Afp

Talijanska policija zaplijenila je 4,3 tone kokaina s procijenjenom uličnom vrijednosti od 240 milijuna eura, čime je zadala težak udarac kolumbijskom narkokartelu Clan del Golfo, kazali su istražitelji u utorak.

Policija je priopćila da je riječ o jednoj od najvećih zapljena u Europi te da joj je prethodila međunarodna istraga u sklopu koje su raspisane tjeralice za 38 osoba u šest zemalja - Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Nizozemskoj i Kolumbiji.

Istraga je trajala više od godinu dana, a u njoj su sudjelovali kolumbijsko pravosuđe i ministarstvo domovinske sigurnosti.

Policija je također zaplijenila 1,85 milijuna eura u gotovini.

Kolumbijske vlasti priopćile su u studenom prošle godine da su fokusirane na razbijanje Clana del Golfo koji ima mrežu u 28 zemalja, nakon što je uhićen vođa skupine Dario Antonio Usuga "Otoniel" u listopadu.

"Još jedan težak udarac za najvažniju skupinu među kolumbijskim narkokartelima", rekli su talijanski istražitelji u Trstu nakon zapljene kokaina.

Istaknuli su da su tijekom istrage razotkrili "gustu mrežu" veza između južnoameričkih proizvođača kokaina i europskih kupaca povezanih s talijanskim kriminalnim organizacijama koje djeluju širom Italije uključujući u Kalabriji iz koje potječe 'Ndrangheta.

Policija je pratila 19 uzastopnih isporuka droge od svibnja prošle godine, što im je omogućilo da identificiraju "važne posrednike" u globalnom sustavu trgovine drogom i "znatan broj" prijevoznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:13