ZANIMLJIV OBRAT

Talijanska stranka zasnovana na neofašizmu izbacila člana koji je veličao Adolfa Hitlera

No kritičari smatraju da je u njezinim redovima još uvijek puno simpatizera fašista i fašizma

Liderica Braće Italije Giorgia Meloni

 Piero Cruciatti/Afp

Stranka Talijanska braća (Fratelli d‘Italia), kojoj predviđaju pobjedu na nacionalnim izborima ovog vikenda, suspendirala je u utorak jednog od svojih kandidata nakon što je utvrđeno da je u objavama na internetu hvalio nacističkog diktatora Adolfa Hitlera.

Stranka korijene vuče iz neofašističke grupe osnovane nakon Drugoga svjetskog rata, no njezina čelnica Giorgia Meloni, koja bi, kako se očekuje, mogla postati iduća talijanska premijerka, nastojala se distancirati od krajnje desnice i istaknuti da njezina stranka pripada mainstream desnici.

No kritičari smatraju da je u njezinim redovima još uvijek puno simpatizera fašista i fašizma.

List La Repubblica ovaj je tjedan na društvenim mrežama prenio komentar što ga je prije prije osam godina objavio stranački kandidat Calogero Pisano, a u njemu pozdravlja Hitlera kao "velikog državnika".

Pisano, koji se na izborima kandidira na Siciliji, u objavi iz 2016. pohvalno je pisao o komentaru korisnika društvene mreže koji je Meloni okarakterizirao kao "modernu fašistkinju".

Pisano je odgovorio da Talijanska braća "nikad nisu ni skrivala svoje istinske ideale".

Pojava starih objava izazvala je gnjev među talijanskim Židovima.

"Pomisao na to da osobe koje hvale Hitlera mogu sjediti u sljedećem sazivu parlamenta potpuno je neprihvatljiva", napisala je na Twitteru Ruth Dureghello, direktorica židovske zajednice u Rimu.

Talijanska braća brzo su reagirala te je Pisano odmah suspendiran. "Od ovog trenutka Pisano više ne predstavlja našu stranku ni na kojoj razini", stoji u priopćenju.

Ispričao se i sam Pisano.

"Prije mnogo godina napisao sam stvari koje su bile u potpunosti pogrešne", napisao je na Facebooku, dodavši da je te objave uklonio prije nekog vremena.

Očekuje se da će Talijanska braća na izborima 25. rujna postati najveća talijanska stranka i da će savez desničarskih stranaka bez poteškoća dovesti do pobjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:47