ORILO SE ‘DUCE, DUCE‘

Talijanski fašisti obilježili Marš na Rim: ‘Tu smo i sto godina kasnije, a Meloni je naša predstavnica‘

Talijanski fašisti danas su obilježili sto godina od dolaska Benita Mussolinija na vlast u Italiji

”Duce, Duce, Duce!” orilo se gradićem Predappio, Mussolinijevom rodnom mjestu

 Ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Tisuće fašista okupilo se u nedjelju u rodnom gradu Benita Mussolinija, kako bi bilježili stotu obljetnicu "Marša na Rim" i dolaska diktatora na vlast u Italiji.

Prema procjeni lokalne policije, oko 2000 ljudi sudjelovalo je na skupu u talijanskom gradiću Predappio u pokrajini Emilia-Romagna, Mussolinijevom rodnom mjestu i mjestu gdje je fašistički vođa pokopan u obiteljskoj grobnici.

Iako svake godine deseci tisuća štovatelja lika i djela talijanskog diktatora posjeti njegov mauzolej, ova povorka razlikuje se od prethodnih jer su okupljeni fašisti dali podršku novoj vladi na čelu s Giorgiom Meloni. Prva talijanska premijerka je čelnica krajnje desne stranke Braća Italija. U mladosti je izražavala otvorenu podršku Mussoliniju, ali se u međuvremenu pokušavala distancirati od takvih izjava bez da ih se u potpunosti odrekne. Meloni je u svom prvom govoru u parlamentu prošlog tjedna odbacila fašizam. U isto vrijeme, talijanska premijerka i njezina stranka nastavljaju prihvaćati pojmove „postfašizam” i "neofašizam" te koriste ikonografiju i političke stavove koji reminisciraju na fašizam.

Nostalgičarima za Mussolinijem nije pretjerano zasmetalo Melonino odricanje od fašizma.

„Ona je kći našeg vremena i govori ono što ima za reći”, rekao je Telegraphu grof Guido Farneti Merenda Salecchi, aristokrat blizak obitelji Mussolini.

Ohrabrila ga je činjenica da je bliski politički saveznik talijanske premijerke, čelnik senata Ignazio La Russa, nedavno rekao da 25. travnja, dan kada je Italija oslobođena od nacifašizma na kraju Drugog svjetskog rata, ne bi trebao biti nacionalni praznik.

"La Russa je rekao da ne slavi 25. travnja, a ne slavimo ga ni mi", rekao je Salecchi.

Iako talijanski zakon danas zabranjuje apologiju fašizma, on se rijetko provodi.

"Glasovao bih i za Lucifera samo da pobijedi ljevicu u Italiji. Stoga mi je drago što imamo vladu premijerke Meloni", rekao je organizator parade Mirco Santarelli, a prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

Među okupljenima u nedjeljnoj povorci našla se i Orsola Mussolini, praunuka fašističkog vođe, koja je publiku bacila u trans nakon što je svoj govor završila riječima: „Još uvijek smo tu, stotinu godina kasnije”.

„Duce, Duce, Duce!” orilo se gradićem Predappio. Marširajući s transparentima i golemom talijanskom zastavom, mnogi simpatizeri Mussolinija međusobno su se pozdravljali dizanjem desne ruke u zrak.

Mussolinijeve paravojne snage ušle su u glavni grad Italije i preuzele vlast 28. listopada 1922., označivši početak totalitarističkog režima koji je trajao do 1943. godine. Mussolini je pogubljen od strane partizana u travnju 1945. godine i njegovo tijelo visjelo je naglavačke na milanskom trgu. Vlasti su desetljećima premještale diktatorovo tijelo s jedne lokacije na drugu, prije nego što je konačno vraćeno njegovoj udovici i pokopanu u obiteljskoj kripti.

Upozoravajući da je simpatizere fašizma ohrabrila nova talijanska vlada neofašističkih korijena, Nacionalna udruga talijanskih partizana ili ANPI, skupina zadužena za očuvanje sjećanja na ratni otpor, okupila se u petak u manjem broju i održala prosvjed u mjestu Predappio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:54