POGLED U BUDUĆNOST

Talijanski i francuski ministri potpisali važnu zajedničku izjavu, ovo su najvažnije točke

Zajednička izjava o koordiniranju u spomenutih 17 točaka prvi je konkretan akt na tragu talijansko-francuskoga Kvirinalskog sporazuma o suradnji

Bruno Le Maire

 Luigi Mistrulli/Sipa Press/Profimedia/Luigi Mistrulli/sipa Press/profimedia

Ministri ekonomije Francuske odnosno Italije Bruno Le Maire i Giancarlo Giorgetti, te talijanski ministar poduzetništva Adolfo Urso, potpisali su u petak u Rimu zajedničku izjavu koja, u 17 točaka, definira energetsku i tehnološku suradnju njihovih dviju država.

Najvažnije točke odnose se na zajednički istup u svemiru, u uporabi nuklearne energije u industriji, korištenju vodika kao "zelenog" energenta, te eksploataciji tehnoloških sirovina kako ne bi u tom pogledu ovisile o Kini, što je jasno naglašeno. Na toj platformi djelovat će, kažu, i na sljedećem sastanku ministara ekonomije i financija (Ecofin) Evropske unije 14 ožujka.

Razmotrena je strategija i taktika kojom bi Evropska unija morala odgovoriti na plan Sjedinjenih Država Amerike za borbu protiv inflacije (IRA), koji predviđa znatnu državnu potporu nekim sektorima američke privrede, što takve iste evropske sektore stavlja u nepovoljan položaj u globalnoj, pa i evropskoj tržišnoj utakmici. Italija se nada, kaže Giorgetti, da se Unija "neće ograničiti na reviziju pravila o državnoj potpori", nego da je kadra "stvoriti niz zajedničkih alata koji financiraju strateške projekte i podržavaju konkurentnost evropskih industrija ". To se ponajprije odnosi na reformu evropskoga energetskog tržišta, te na reviziju politike ulaganja bitnih za razvoj u Evropi, s naglascima na energiji iz obnovljivih izvora Sunca odnosno vjetra, na proizvodnji baterija, te na pribavljanju kritičnih sirovina.

I Le Maire i Giorgetti su suglasni da je potrebno izbjeći fragmentaciju tržišta stvaranjem razlika među državama članicama EU. Talijanski ministar zauzeo se za donošenje pravičnih pravila, kako se ne bi povećavala distanca između zemalja koje imaju velike fiskalne kapacitete na štetu drugih. To se može pročitati kao pokušaj Francuske i Italije, zaduženih država, da se zajednički odupru logici koju nameće Njemačka.

Giorgetti je insistirao i na potrebi pronalaženja zajedničke klasifikacije za investicije u strateška ulaganja, na primjer u obranu, pomoć Ukrajini, te "zelenu" tranziciju.

Inflacija je, kažu, realan problem. Ne vjeruju da ju je moguće suzbiti samo restriktivnom kamatnom politikom.

Zajednička izjava o koordiniranju u spomenutih 17 točaka prvi je konkretan akt na tragu talijansko-francuskoga Kvirinalskog sporazuma o suradnji, potpisanoga prije godine i pô. Time je, istodobno, na ekonomskoj razini prevladan sukob francuskog predsjednika Emanuela Macrona i talijanske premijerke Giorgie Meloni, koji jamačno i dalje opstaje na ideološkoj razini. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:39