'OVO NISMO MOGLI PREDVIDJETI'

TALIJANSKI LIJEČNICI PRED SLOMOM Napuštene praonice rublja pretvaraju se u sobe za oboljele od koronavirusa s najkritičnijim simptomima

Kreveti u intenzivnoj njezi bolnice nedaleko Rima
 Andreas Solaro / AFP

Talijanske zdravstvene vlasti već se tri tjedna bore s pandemijom novog koronavirusa, a najveće efekte osjeća zdravstveni sustav koji je pred kolapsom.

Tako već danima nedostaje bolničkih kreveta za skrb o oboljelima, zbog čega se pojedine bolnice domišljaju različitim rješenjima. Kako piše AP, pojedini liječnici pretvaraju nekorištene prostore u sobe za intenzivnu njegu. Citiraju pritom liječnika Sergia Cattanea, šefa anesteziologije i intenzivne njege u bolnici u Bresciji, koji je čak i bolnički vešeraj pretvorio u prostoriju za intenzivnu skrb, odnosno skrb o najkritičnijim bolesnicima.

- Ono što je stvarno šokantno i što nismo mogli nikako predvidjeti, što nas je bacilo na koljena, jest brzina širenje ove epidemije - rekao je Cattaneo novinarima. Dodao je da će bolnički sustav u Italiji kolabirati ne stavi li se zaraza pod kontrolu.

Njegovo rješenje omogućilo je šest novih kreveta u tamošnjoj bolnici, koja sada ima 42 kreveta za intenzivnu medicinsku skrb. S problemom nedostatka kreveta bore se i vlasti u Lombardiji, koje su najavile gradnju bolnice za intenzivnu medicinsku skrb u predgrađu Milana. Trebala bi imati kapacitet 400 visokorizičnih pacijenata. Na problem su ukazale civilne vlasti - bolnica nije adekvatno projektirana, nema adekvatnu ventilaciju, a pitanje je i tko će u njoj raditi jer je manjak zdravstvenog osoblja u Italiji primjetan već tjednima.

- Tajna je u tome, i to bi trebala biti poruka svim drugim zemljama, reagirati na vrijeme kako bi se izbjeglo ono što se nama događa, da se moramo iz dana u dan boriti - rekao je Cattaneo za AP.

Brescia je industrijski grad s gotovo 200 tisuća stanovnika, a izuzetno je blizu prijestolnice Milana koji broji više od 1,2 milijuna stanovnika sa okruženjem. Opasnost predstavlja blizina Bergama, grada koji je epicentar pandemije u Europi. Brescia je protekla dva dana nadmašila Bergamo sa čak 382 nova pozitivna slučaja zaraze novim koronavirusom. S brojem od 3.300 zaraženih Brescia je novi "hot spot" Lombardije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:49