PROPAGADNI SPIN ILI?

Talijanski ministar obrane: Wagner je raspisao ucjenu na moju glavu! Nude 15 milijuna dolara...

Crosettova tvrdnja temelji na podacima talijanskih obavještajnih službi

Guido Crosetto

 Takashi Aoyama/Afp

Talijanski ministar obrane Guido Crosetto (postfašistička Braća Italije) obznanio je da je ruska privatna vojska Grupa Wagner pod zapovjedništvom Evgenija Prigožina raspisala ucjenu na njegovu glavu u iznosu od 15 milijuna američkih dolara (14,1 milijuna eura).

Kako je objavila Nacionalna agencija talijanskih novina (ANSA), ta se Crosettova tvrdnja temelji na podacima talijanskih obavještajnih službi. Dakle, nije potvrđena ni iz Wagnera, ni iz nekoga neovisnog izvora. Do četvrtka ujutro nije ni zanijekana s Wagnerove strane.

Vjerojatno je da bi ruski režim htio smrt talijanskog ministra obrane (i ne samo njega), ali nije vjerojatno da bi priznao da stoji iza naručenog atentata, a još je manje vjerojatno da bi platio navodnu svotu ucjene. Uostalom, Putinov režim je pokazao da zna efikasno ubiti one koji ga iritiraju, doma i u inozemstvu, bez delegiranja likvidacije i bez dodatnih troškova. Prema tome bi moglo biti vjerojatno da je navod o ucjeni na Crosettovu glavu propagandni spin, bilo s ruske, bilo s talijanske strane.

Kako navodi ANSA, Crosettova tvrdnja je stara desetak dana, ali je dospjela u javnost tek u srijedu, kada ju je objavio talijanski malonakladni, ali utjecajan dnevnik Foglio.

Crosetto je zatim komentirao na Twitteru: "Svakodnevno kruže informacije, manje ili više vjerodostojne, manje ili više ugodne, pa je na nadležnima, onima koji se bave sigurnošću Republike, da ih provjeravaju, istražuju i, ako treba, suprotstave se. Oni su dovoljni. Govoriti javno o tome nije potrebno i nikome ne pomaže."

On smatra da akcije Grupe Wagner u Siriji i nekim afričkim zemljama potiču migracije u Evropu, pri čemu da je Italija prva na udaru, pa je izrazio sumnju, kao i premijerka Giorgia Meloni (Braća Italije), da je to dio ruske strategije hibridnog rata protiv Zapada.

ANSA javlja da Crosettu nije ojačana sigurnosna pratnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:15