VELIKI KNJIŽEVNIK

TALIJANSKI NEUROLOG 'Dante Alighieri bolovao je od narkolepsije, to se vidi po njegovu načinu pisanja'

Veliki talijanski pjesnik rodonačelnik renesansne književnosti Dante Alighieri imao je poremećaj spavanja, odnosno narkolepsiju – koja se karakterizira pretjeranom pospanošću i iznenadnim napadima sna u posve neprimjerenim situacijama.

Do takvog je zaključka došao neurolog Giuseppe Plazzi s Bolonjskog sveučilišta nakon godina istraživanja. Plazzi je svoje otkriće podijelio u časopisu Sleep Medicine, piše Guardian.

Plazzi piše kako se u Danteovom djelu «Božanstvena komedija» može naći dosta dokaza za tu teoriju kao i za to da je osim nenadanog sna, veliki pjesnik imao i katapleksiju - trenutačnu slabost i obamrlost mišića bez gubitka svijesti, koja je potaknuta emocijama!

Po Plazzijevom mišljenju Danteovi uvjerljivi opisi tih poremećaja dovode do zaključka da to nije «umjetnička izmišljotina» nego najvjerojatnije odraz pjesnikova stanja i bolesti, čak što više Plazzi smatra da je Dante tako dobro i vjerno opisao simptome narkolepsije i to punih šest stoljeća prije nego li su se o toj pojavi počeli pisati prvi znanstveni radovi. Naime, Plazzi kaže kako to dokazuju i Danteovi neočekivani i brzi prelazi u opisu jave i sna, priviđenja i halucinacije.

Inače ovo nije prvi slučaj da se liječnici bave Danteom, jer je još u 19. stoljeću Cesare Lombros postavio dijagnozu da je genijalni pjesnik epileptičar, a sada u svom najnovijem radu Plazzi opovrgava tu teoriju.

No, kako je ostalo jako malo podataka o njegovom privatnom životu, znanstvenici pokušavaju preko njegovih djela proniknuti i doznati nešto više o tom značajnom pjesniku kojeg osim toga smatraju i ocem suvremenog talijanskog književnog jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:14