POTVRDILI SENAT I ZASTUPNIČKI DOM

TALIJANSKI PARLAMENT IZGLASAO ZAKON O FINANCIJAMA 'Ovo su temelji za promjenu smjera talijanske politike' EU POVJERENIK 'Nije to dobro za narod...'

Na fotografiji: Luigi Di Maio, Giuseppe Conte i Matteo Salvini
 Stefano Rellandini / Reuters

Talijanski parlament je u četvrtak izglasao revidirani zakon o financijama 2018. koji je podastrijela populistička vlada, koji sadržava i sporne proračunske ciljeve za 2019., kako ih ocjenjuje Europska komisija.

Tekst je najprije potvrdio Senat sa 165 glasova za, 197 protiv i 5 suzdržanih i zatim ga je usvojio Zastupnički dom s 331 glasom za i 191 protiv.

Šef vlade Giuseppe Conte je rekao da potvrđivanje zakona znači da se parlament izjasnio.

"Uvjereni smo u ono što radimo, mirni smo i odlučni. Bilo je nekih kritika, ali i jasno pozitivnih znakova, poput onog američkog ministra financija Stevena Mnuchina koji dobro poznaje temelje našeg gospodarstva, koji su vrlo čvrsti", dodao je.

Za Pokret 5 zvijezda (M5S) koji je od proljeća na čelu Italije s protuimigrantskom Ligom to glasanje "donosi temelje za promjenu smjera talijanske politike".

Europski povjerenik Pierre Moscovici je rekao u četvrtak da taj proračun nije dobar za narod, dok je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde ocijenila da Italija, članica eurozone, "mora poštovati pravila kluba" u proračunskoj disciplini.

"Ne prihvaćam ideju da s jedne strane postoji birokratsko povjerenstvo i s druge proračun naroda. Proračun koji povećava dug, to je proračun koji nije dobar za narod", rekao je Moscovici na sastanku MMF-a na indonezijskom otoku Bali.

Taj plan proračuna, koji će u ponedjeljak biti podastrijet Bruxellesu, predviđa deficit od 2,4 posto u 2019. prema 0,8 posto prethodne vlade lijevog centra.

Tekst je razbjesnio Bruxelles i izazvao napetosti na tržištima, dok je talijanski javni dug "eksplozivan", kako je rekao Moscovici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:55