ODLUKA

Talijanski parlament pojačava zaštitu strateški važnih privrednih sektora

Ulagači izvan EU-a morat će ubuduće vladu obavijestiti i ako planiraju osnovati kompaniju u strateškim važnim sektorima

Mario Draghi

 John Thys/AFP

Talijanski parlament proširio je posebne ovlasti vlade za zaštitu ključnih privrednih sektora od inozemnih kupaca i na proizvodnju struje u hidroelektranama i nove kompanije u strateški važnim granama industrije.

Vlada premijera Marija Draghija služila se tim ovlastima uglavnom kako bi uvjetovala spajanje kompanija, blokiravši nekoliko pokušaja Kine da pojača prisutnost u talijanskom gospodarstvu.

Talijanski Senat odobrio je u noći s nedjelje na ponedjeljak izmjene vladine uredbe koja je u početnom obliku postrožila regulativu u sektorima telekomunikacija i proizvodnje vojne opreme.

Prema proširenoj uredbi koju su senatori usvojili jutros ujutro, ulagači izvan EU-a morat će sada ishoditi dozvolu vlade u Rimu i ako planiraju kupiti talijansku kompaniju s koncesijom za proizvodnju struje u hidroelektranama, pokazuje dokument koji je Reuters dobio na uvid.

Ulagači izvan EU-a morat će ubuduće vladu obavijestiti i ako planiraju osnovati kompaniju u strateškim važnim sektorima, zacrtavši udio od minimalno 10 posto.

"Proširenje 'zlatne dionice' na sektor proizvodnje struje u hidroelektranama odlučujući je korak prema zelenoj tranziciji i u procesu kreiranja vrijednosti ekonomske i energetske imovine", naglasio je predlagatelj izmjena Andrea Cioffi, senator iz redova Pokreta pet zvjezdica.

Vlada će uskoro oformiti poseban odjel koji će nazdirati preuzimanja strateški važnih kompanija, dodaje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:26